23948sdkhjf

Läsning i jul: Medicinteknik på frammarsch, ny röntgenteknik och är det slutrapat nu i talböckerna?

Helgen närmar sig och äntligen blir det lite tid över för läsning i lugn och ro. Men tänk om julklappsboken blir en besvikelse? Då kan vi tipsa om några av höstens artiklar i MedTech Magazine.

Läkemedelsverkets medtech-enhet fördubblad på tio år

Medicinteknik är hetare än någonsin – och det märks inte minst hos Läkemedelsverket. "Vi har blivit dubbelt så många under min tid som chef", säger Helena Dzojic som sedan tio år leder myndighetens enhet för medicinteknik, i en intervju.

Bosse har utvecklat rullstolar i 40 år: "Handlar mycket om engagemang"

Långa distanser på tävlingsbanan, långa arbetsdagar på jobbet – och en riktigt lång karriär i ett och samma företag, Etac. Bosse Lindqvist, flerfaldig paralympier, har just passerat 40 år som rullstolsutvecklare. Här är vår intervju med honom.

När drömmen krossades var förebilderna avgörande – Nu är hon själv en stor förebild
Yasmin Nilson var 15 år och hade nyligen blivit antagen till ett dansgymnasium när drömmen om att i framtiden jobba med det hon älskade mest av allt fick ett abrupt slut. En solig sommardag kom att bli den mörkaste dagen i hennes liv. Idag är hon 37 år och en stor inspirationskälla för många människor. Läs vår intervju med henne.

Samuel Lagercrantz: Svensk medtechs fall och uppgång

Vad har Sverige egentligen bidragit med inom medicinteknik de senaste 50-60 åren? Läs  här vad MedTech Magazines chefredaktör har att säga om det.

”Vi försöker hitta något som är uthärdligt för barnen i längden”

Blåsor och sår i munnen är en vanligt biverkning för de barn som går igenom en cancerbehandling med cytostatika. Det hoppas överläkaren Gustaf Ljungman kunna ändra på med den kylanordning han och hans forskarteam utvecklat. Läs mer här.

Snart slutrapat i statliga talböcker?

Rapar, snarkningar, smaskandet på en smörgås. De som lyssnar på talböcker riskerar att få höra betydligt mer än de skulle önska. Men nu utlovas bättring, enligt den här artikeln.

Ida Kåhlin flyttar fram positionerna för rehab: "Det är viktigt att höras i debatten"

Att möjliggöra och förändra. Det är drivkrafterna för Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter. "Jag har inte ångrat mitt yrkesval en sekund", säger hon i en intervju.

Arbetsterapeuter prisas för sitt arbete under pandemin

Utmärkelsen Årets arbetsterapeuter 2021 gick till Therese Lindberg och Ingrid Berggren på Karolinska universitetssjukhuset. Läs artikeln här.

AI i vården: ”Etiska dilemman finns på flera plan”

Markus Lingman berättar i en intervju om de etiska dilemman som kan uppstå när man inför AI inom vården.

Ny röntgenteknik invigd på Karolinska universitetssjukhuset

Världens första kiselbaserade fotonräknandedatortomograf har invigts på Medtechlabs på Karolinska universitetssjukhuset. Webb-TV och artikel finns här.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282