23948sdkhjf

Bosse har utvecklat rullstolar i 40 år: "Det handlar mycket om engagemang"

Långa distanser på tävlingsbanan, långa arbetsdagar på jobbet – och en riktigt lång karriär i ett och samma företag. Bosse Lindqvist, flerfaldig paralympier, har just passerat 40 år som rullstolsutvecklare.

Det var den 17 augusti 1981 som Bosse Lindqvist för första gången kom innanför dörrarna till företaget Etacs produktionsanläggning med huvudet fullt av idéer om hur rullstolar borde se ut.

Då hade han i några år tillverkat rullstolar på egen hand hemma i garaget. Själv hade han fyra år tidigare hamnat i rullstol efter en traktorolycka hemma på gården. När han efter rehabiliteringen skulle komma igång med vardagen tyckte han inte att de stolar som erbjöds från hjälpmedelscentralen dög.

– Om du kommer in på ett sjukhus idag så står det lite lånerullstolar innanför dörren. Ungefär på den nivån var rullstolarna på den tiden. Jag tyckte inte det var något som fungerade för mig.

Bosse byggde först rullstolar åt sig själv, men började sedan bygga även åt andra rullstolsåkare. Han kortade ryggstödet för bättre rörlighet, tog bort armstöden och satte dit sidoskydd, såg till att hjulen gick lätt att plocka av när man skulle in med stolen i bilen och många andra förändringar.

– En dag gjorde Radio Jönköping ett reportage om mig och efter det hörde Etacs ägare av sig. Resten är historia kan man säga.

Med sig till Etac hade han en klar vision om hur rullstolar ska vara.

– Jag ville ha rullstolar som var mer anpassningsbara efter individens förutsättningar, hur du sitter, vilken balans du har, vilka möjligheter du har att röra dig. De idéerna lever fortfarande här på Etac.

Till saken hör att Bosse vid den här tiden, i början av 1980-talet, hade börjat med hastighetsåkning i rullstol. Han tränade stenhårt och blev så bra att han fick representera Sverige i Paralympics inte mindre än fyra gånger. Sträckorna han tävlade på var 5 000 meter, 10 000 meter och maraton, och på den sistnämnda distansen höll han under en tid Europa- och världsrekordet.

Vad har det för betydelse när du ska konstruera en stol att du själv sitter i rullstol?

– De rullstolar vi tillverkar på Etac i dag vänder sig inte riktigt till min användargrupp. Men jag har en stor förståelse för vad det innebär att sitta 16 timmar om dagen i en rullstol, hur man använder en rullstol och vad som är viktigt att tänka på. Det är en oerhörd fördel.

Det team som utvecklar rullstolar på Etac består i dag av sju personer. Tidigare tillverkade man även aktivstolar, men idag gör man främst allroundrullstolar med inriktning på äldre personer och exempelvis strokepatienter som behöver rullstol för att kunna fungera.

– För den gruppen är anpassningsbarheten kanske ännu viktigare, och det lägger vi mycket tid på. Det handlar också om att göra rullstolar som håller, och kan användas under lång tid och av flera brukare.

Efter 40 år på Etac är det fortfarande långa arbetsdagar som gäller för Bosse Lindqvist.

– Jo, så är det. När jag höll på med rullstolsåkning var jag ingen talang utan en träningsprodukt. Det är nog samma sak på jobbet, jag lägger många timmar. Det handlar mycket om engagemang och att man tycker det är roligt. Och jag kan hålla en tanke i huvudet jävligt länge.

FAKTA 

Namn: Bo Lindqvist

Ålder: 62 år.

Familj: Gift med Anna Lindqvist, bonussonen Anton.

Bor: Villa med stort garage.

Aktuell: Har just passerat 40 år som rullstolsutvecklare på Etac.

Intressen: Åka mc på sommaren, skruva/bygga mc på sommaren.

Senast lästa bok: ”Ett jävla solsken”, en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer.

Favoritfilm: Pulp Fiction.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078