23948sdkhjf

Snart slutrapat i statliga talböcker?

Rapar, snarkningar, smaskandet på en smörgås. De som lyssnar på talböcker riskerar att få höra betydligt mer än de skulle önska. Men nu utlovas bättring.

Det är SVT:s Kulturnyheterna som uppmärksammar en rad felaktigheter och misstag i talböcker från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Det handlar om böcker som framställs med statligt stöd och enligt lag ska vara tillgängliga för barn och vuxna med läsnedsättning.

Tidigare i år rapporterades om en inläsare som hördes sova under flera minuter mitt i inläsningen av en roman. Nu har fler nochalanta tabbar kommit i dagen.

Bland annat rapporterar Kulturnyheterna om hur inläsaren av Jordan B. Petersons bok 12 livsregler lämnar mikrofonen under nästan tre minuter för att tills sist återvända tuggandes på en knäckebrödssmörgås.

I en roman av Lucinda Riley avbryts uppläsningen av en plötslig, högljudd rap.

Upprepade meningar och felaktiga uttal är andra fadäser som rapporterats in.

Produktionen av talböcker sker inte på MTM utan läggs ut på privata leverantörer. I ett mejl till Kulturnyheterna understryker nu myndighetens användarchef Cecilia Broberg att kvalitetsarbetet är högt prioriterat och att en rad nya åtgärder införts under året.

"Vi lägger mer resurser på manuella kvalitetskontroller och utvecklar ett verktyg som kommer att kunna upptäcka många typer av fel automatiskt", skriver hon.

MTM har även inlett en användarundersökning av talböckerna.

"Vi hoppas att läsarna ser att vi tar det här på allvar: att vi arbetar hårt för att öka kvaliteten, bli bättre på att fånga upp fel och att vi snabbt åtgärdar när något upptäcks", skriver Cecilia Broberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156