23948sdkhjf

Ida Kåhlin flyttar fram positionerna för rehab: "Det är viktigt att höras i debatten"

Att möjliggöra och förändra. Det är drivkrafterna för Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter. – Jag har inte ångrat mitt yrkesval en sekund, säger hon i en intervju.

Fokus Hjälpmedel når Ida Kåhlin en tidig fredagsmorgon i hemmet i Bjälbo, en liten by mitt ute på Östgötaslätten. Här bor hon tillsammans med sin familj och sina två katter – samtidigt som förbundets kansli ligger i Nacka utanför Stockholm.

– Det innebär såklart att jag reser väldigt mycket, och det ingår som en del av uppdraget. Men då är det viktigt att ha något härligt att komma hem till, och det har jag här: vårt hem.

Drygt 22 år har gått sedan Ida Kåhlin plockade ut sin examen från Linköpings universitet och kunde börja kalla sig arbetsterapeut. Och att hon fortfarande brinner för yrket går inte att ta miste på.

– Det fina är att man får vara med och skapa möjligheter för människor som på grund av en skada, sjukdom eller funktionsnedsättning av något slag har svårt att vara självständiga och uppleva en meningsfull vardag. Att kunna påverka det i rätt riktning, skapa förutsättningar för delaktighet och självständighet – det är väldigt meningsfullt för mig, säger hon.

Engagemanget i Sveriges Arbetsterapeuter, som är både ett professions- och fackförbund, tog sin början redan under utbildningen. Efter många år i styrelsen tog hon 2015 över som ordförande, och har sedan dess varit en flitig offentlig debattör och talesperson i frågor som rör rehabilitering, arbetsterapi och hjälpmedel.

– Vi syns och hörs i debatter och blir inbjudna till samtal om de här frågorna på ett sätt som vi inte blivit tidigare. Det är viktigt.

Ett tecken på att man lyckats flytta fram positionerna är, säger Ida Kåhlin, att det idag finns en bättre politisk förståelse för den kommunala hälso- och sjukvården, där omkring hälften av förbundets medlemmar finns, inte minst som förskrivare av hjälpmedel.

– Man har börjat prata mer aktivt om de frågorna nu. Till exempel har man tillsatt en utredning för att se över en lagändring som går ut på att alla kommuner ska ha en medicinskt ansvarig för rehabilitering. Idag är det valfritt, och bara ett 90-tal kommuner har det.

Vilken tycker du är den viktigaste hjälpmedelsfrågan just nu?

– Vi behöver få en mer jämlik tillgång till hjälpmedel över landet. Idag är det väldigt stora skillnader mellan olika regioner och kommuner vad gäller vilka hjälpmedel som är tillgängliga och vad man kan få förskrivet av en arbetsterapeut. Det är också stora skillnader vad gäller avgifter. Vi behöver ett jämlikt och likvärdigt system.

Vilken är nästa stora fråga för arbetsterapeuterna?

– Vi är redan inne i nästa stora fråga, och det handlar om god och nära vård. En omstrukturering pågår där fokus ska flyttas från det ganska sjukhustunga akutvårdsperspektivet till primärvården. Det är jätteviktig att arbetsterapeuterna finns med där och påverkar, och att hjälpmedels- och rehabiliteringsfrågorna lyfts i det sammanhanget.

Till sist: Jag har hört att dina två katter heter Strindberg och Selma. Det låter som om det skulle kunna bli råkurr?

– Ja, och det blir det faktiskt, haha. De är väldigt olika och personifierar dem de är namngivna efter. Strindberg är en sådan katt som man kan bli lite irriterad på, men Selma är däremot en väldigt elegant och klok kattfröken. Och de ryker ihop ibland fast de bott här ihop i många år.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172