23948sdkhjf

Anna Lefevre Skjöldebrand: Oroande moln på himlen

Vi måste förstå och ta ansvar för en produkts miljöpåverkan under hela dess livslängd, skriver Anna Lefevre Skjöldebrand i en krönika.

Sommaren lider mot sitt slut. Sköna dagar vid bryggan, något lättsamt trädgårdsprojekt
och grillen som troget väntat mot kvällningen. De flesta har anpassat sig efter de ramar corona satt för oss och hemestra är vår nya form av ledighet. Men trots soliga dagar har det
inte varit en molnfri himmel. Tyvärr har molnen varit både stora och hotfulla.

De har i ärlighetens namn funnits där länge, men det är som att vi inte velat titta upp. Det här är åskmoln som inte kommer att försvinna vad väderleksprognosen än visar och något vi alla måste hantera.

I år har de orsakat förödande översvämningar. Först fick vi läsa om vattnets ödesdigra framfart i Tyskland och Belgien, där hela samhällen drogs med i strömmarna. Sedan kröp det närmre när även Gävle drabbades. Varje sommarsäsong väntar oss numera förödande skogsbränder och orkaner. Ja, jag tror säkert ni förstår vad jag försöker illustrera här.

Förklaringen står att läsa i den klimatrapport FN släppte i början av augusti. Kontentan är - enkelt förklarat - att molnen har vuxit sig allt större på grund av oss människor och vi har gjort alldeles för lite för att bromsa utvecklingen.


Vi måste nu skapa lösningar. Det är vår skyldighet mot kommande generationer och då är det hög tid för både självrefl ektion och agerande. Sedan många år arbetar Swedish Medtechs medlemmar med miljö- och hållbarhetsfrågor. De flesta frågor på branschnivå kanaliseras genom vår fokusgrupp Sustainable affairs, en aktiv och engagerad grupp.

En fråga som gruppen arbetar med är den taxonomiförordning som nu ska implementeras över hela EU och där ett fokus är den cirkulära ekonomin.
Vi måste förstå och ta ansvar för en produkts miljöpåverkan under hela dess livslängd. Att fundera på allt från materialval och energiförbrukning, till hur produkterna är sammansatta. Går produkterna att plocka isär för återvinning? Kan man förlänga deras livslängd genom till exempel reparation? Hur tas materialet tillvara efter kassering?

Alla branscher har givetvis sina unika förutsättningar och utmaningar att brottas med i hållbarhetsarbetet. Inom medicintekniken är alla de här frågorna relevanta och ingår i produktutvecklingscykeln. Den medicintekniska branschen erbjuder en oerhörd bredd av produkter som täcker behov inom hela vården och omsorgen. Varje produkt har sina specifika användningsområden och design och materialval måste baseras på dessa. Det innebär att vissa produkter kan återanvändas många gånger medan andra produkter endast kan användas en gång.

Låt oss titta närmare på engångsprodukterna, som i olika sammanhang hänvisats till som ett miljöproblem.


Den till synes enkla lösningen vore att förbjuda dessa till fördel för produkter som är återanvändningsbara. Men så enkelt är det naturligtvis inte. Engångsprodukterna finns av  flera anledningar. Det kan till exempel vara för att minska risken för smitta eller för att ingreppet som ska genomföras kräver en form och design på produkten som omöjliggör
att den kan rengöras från patientens blod och vävnader efter operationen.

För den medicintekniska branschen kan och får inte patienternas säkerhet vara underordnad miljön – vi måste driva utvecklingen på båda plan. Genom att förstå de unika förutsättningarna för, i det här exemplet, engångsprodukter kan utvecklingen drivas framåt, både för patienten och miljön i form av miljösmartare material, designer och funktion som
inte kompromissar med patientsäkerheten.

Swedish Medtech ser att hållbarhetsarbetet är och kommer fortsätta vara ett av våra viktigaste fokusområden. Det krävs nu att vi lägger in en ny växel om vår och kommande generationer ska få se en himmel, fri från åskmolnen.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094