23948sdkhjf

App ska effektivisera sårbehandling

Med hjälp av AI ska appen Onewound minska användningen av antibiotika och förkorta läkningstiden vid sårbehandling.

Företaget Onemed har tagit fram ett sårbehandlingsprogram och appen Onewound som med artificiell intelligens kan bedöma om ett sår är inflammerat eller infekterat. Appen fungerar också som kunskapsstöd till vårdpersonal och det går att få expertutlåtande via chatten eller genom att ringa upp en sjuksköterska som är specialiserad i sårbehandling.

Maria Käll, vårdutvecklingschef inom sårbehandling på Onemed, står bakom utvecklingen av Onewound.

– Jag tänker att appen ska vara en trygg hand att hålla i när man är ute hos en patient. Det finns en stor kunskapsbrist hos vårdpersonal då man inte kan skilja mellan inflammation och infektion. Detta i sin tur leder till överanvändning av antibiotika. Det är ingen prestigeposition att vara duktig inom sårbehandling så det har i många år varit ganska eftersatt, säger hon till MedTech Magazine. 

I dagsläget används appen i Ale, Mörbylånga, Uddevalla och Vetlanda. Hudiksvalls vårdcentral och Oskarshamns sjukhus använder sig också av Onewound. 

För att Maria Käll och hennes grupp på Onewound ska kunna svara korrekt och ge rätt behandlingsförslag behöver vårdpersonalen fylla i alla parametrar som krävs. Det handlar till exempel om att skicka en bild på såret, dess placering och om patienten har några sjukdomar. Diabetiker är en patientgrupp som oftare drabbas av sår och som också löper störst risk att bli amputerade.

Det är därför viktigt att via appen få information att det handlar om en diabetiker så att vi kan ge en mer noggrann behandlingsplan för att undvika infektioner som kan leda till amputation.

I appen finns också ett materialbibliotek där en sjuksköterska som känner sig osäker på hur en produkt fungerar kan klicka på produkten och få en kort beskrivningen av produkten. 

Det är viktigt när man använder bra produkter med hög kvalité att man också får ut de pengar som produkten kostar så att man använder den på rätt sätt.

Från appen går det också att plocka ut statistik till enhetschefer så att de kan följa utvecklingen av sårbehandlingen i deras kommun eller vårdcentral.

– Vi ser bland annat omläggningsfrekvensen så att det går att kontrollera att patienten får rätt behandling. Det är viktigt att hushålla med sjuksköterskeresurser och att man inte gör onödigt många omläggningar när man istället kan göra en med kvalitet och få kortare läkningstid. Då kan man ha en längre omläggningsfrekvens.

Kortare läkningstid och konsultation från sjuksköterskor via appen medför även inbesparing på personalkostnader ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. 

– Genom vårt sårprogram utlovar vi stora besparingar. I programmet ingår utbildning och vi börjar programmet med att besöka alla patienter i kommunen eller vårdcentralen så att vi kan följa utvecklingen över tid via appen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08