23948sdkhjf

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Nu har tiotusentals andningsmasker levererats till Sverige, men materialbristen i corona-pandemin fortsätter oroa branschen.

Skyddsmaterial mot coronaviruset fortsätter vara en bristvara inom Svensk sjukvård och oroar många. Under onsdagens meddelade regeringen att tiotusentals andningsmasker är påväg från Tyskland. Källor till Dagens Nyheter uppger är ett avtal med kinesiska leverantörer är på gång. 

Flera EU-länder, däribland Tyskland, Frankrike, Italien och Bulgarien, har i samband med pandemin begränsat export av medicinsk skyddsutrustning och svenska regeringen har kritiserat ländernas begränsningar. 

– Det är fler leveranser på gång. Det är viktigt att människor nu ser att det vi gör ger effekt, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens under onsdagen.

Exakt hur stor materialbristen är i detalj kunde socialminister Lena Hallengren (S) inte svara på. Hon tillägger att ingen vårdinrättning har signalerat att det är helt slut på material, men marginalerna är små. 

Hallengren berättade att de arbetar för att öppna handeln med medicinskt material inom EU. Det råder dock fortfarande exportstopp till länder utanför EU. 

Onemeds vd Johan Falk kommenterar situationen och menar att ett handelskrig skulle drabba alla länder i slutändan och är kritisk till att länder endast ser till sitt eget. Han poängterar även att flera komponenter i olika produkter produceras i bland annat Asien. 

Under onsdagen stoppades en av Onemeds leveranser till Norge.

– Det är inte bra, och var troligen inte meningen. Vi skickar 40.000 paket till vården varje dag i åtta länder via Post Nord-liknande distributörer, som innan dess kommit med containrar, pallar. När man går in och sätter restriktioner och styr blir det ryckigt både i distribution och produktion, säger Johan Falk till DN. 

Medicinteknikbolaget Getinge meddelade att de vid ett eventuellt behov kan skala upp sin produktion med 60 procent året ut. Tidigare i veckan fick bolaget en akut order från Italien på 500 ventilatorer, en typ av andningshjälp som används i intensivvården.  Bolagets vd Mattias Perjos uppger för DN att ordern inte kommer påverka deras kapacitet att stödja Sverige och EU. Han berättar också att det i dialog med regeringen finns signaler om att Sverige vill säkra ytterligare tillgång på ventilatorer, men att det i så fall kommer ske genom den EU-kordinerade upphandlingen som inleddes under tisdagen. 

– Det pågår planering för det. Vi vet att Sverige är med i den här upphandlingen om ventilatorer och där tittar vi på nu hur vi kan ställa upp och försörja, säger Mattias Perjos till DN. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125