23948sdkhjf

Gustaf Salford: ”Behovet av samverkan för bättre forskning, vård och starkare industri”

”Ett nyckelord som återkom under EU ordförandeskapets konferenser var behovet av dialog och bred samverkan. Något som är väl känt men inte så lätt som det låter”, skriver Gustaf Salford i en krönika. 

Under sommaren har jag reflekterat en del över utvecklingen av life science i Sverige, Europa och världen, inte minst då Sverige nu lämnat över EU:s ordförandeklubba till Spanien. Det händer mycket spännande på utvecklingsfronten med löften om bättre prevention, tidig diagnos och nya lovande personligt anpassade behandlingar. Men nya innovativa teknologier och behandlingstekniker måste också implementeras för att komma patienten och samhället till godo.

Detta och annat diskuterades på Karolinska sent i juni, under ordförandeskapet, på Life science-konferensen med titeln ”The Era of Personlized Medicine”.

Ta till exempel området hälsodata vilket vi diskuterade under ett sidoevent till den officiella EU-konferensen, organiserat av Elekta tillsammans med Swedish Medtech och EIT Health Scandinavia. På EU-nivå kommer hälsodata regleras via flera nya regelverk såsom Health Data Space, AI Act, Data Governance Act och MDR men också redan existerande GDPR – dessa hamnar delvis i konflikt med varandra. 

Regelverken ska i sin tur implementeras i EU:s medlemsstater, vilket kräver anpassning till lokala regelverk. Det är därför viktigt att det säkerställs att implementering av denna banbrytande lagstiftning sker på ett gynnsamt sätt, annars blir risken att innovation flyttas någon annanstans. Vi kan inte nog betona vikten av ett harmoniserat regelverk – inte 27 lokala versioner med konflikterande regelverk, en standard för interoperabilitet och en certifieringsprocess.

Vi kan inte nog betona vikten av ett harmoniserat regelverk

Ett nyckelord som återkom under EU ordförandeskapets konferenser var behovet av dialog och bred samverkan. Något som är väl känt men inte så lätt som det låter. Under utarbetningen av Sveriges nya exportstrategi valde regeringen att bjuda in berörda samhällsaktörer till dialogprocessen, vilket är väldigt uppskattat. Vi borde lära av dessa goda exempel och samarbeta i utvecklingen av framtidens hälsovård. I Sverige har regeringen nyligen annonserat flera initiativ och här finns nu chansen att leva upp till önskad samverkan under processens gång, till exempel genom:

· Uppdrag till E-Hälsomyndigheten gällande förslag till en färdplan för genomförandet av regeringens målsättning om en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården

· Implementering av EU:s cancerplan och uppdatering av den svenska cancerstrategin

· Uppdrag till Läkemedelsverket att genomföra en tillsyn avseende medicintekniska produkter som används för diagnostik och behandling av cancer, med särskilt fokus på strålterapi.

För att samverkan ska uppstå krävs att man litar på varandra, vi ber er lita på att medtech-industrin vill det bästa för Sverige och de svenska patienterna. Jag ser fram emot att fortsätta var en del av diskussionen.

Artikeln är en del av vårt tema om Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065