23948sdkhjf

Från mässgolvet på Fokus Hjälpmedel: "Otroligt mycket att se här"

Över 80 utställare och fullt med besökare som testar, frågar och låter sig inspireras på Fokus Hjälpmedel i Malmö Skåne. Häng med till några av utställarna.

Det är otroligt mycket att se här. Det är kul att få lite inspiration och se vad andra jobbar med också, säger Felicia Archenholtz, arbetsterapeut vid Kungsbacken rehab i Malmö stad.

Hon har just gett sig på att provköra F5 Corpus VS, som är Permobils "värsting". Det är en elrullstol som tillåter brukaren att med hjälp av en joystick resa på sig till upprätt ställning, och som även går att köra stående i reducerad hastighet.

Det kändes väldigt bra, och ger en större självständighet. När man är på promenad och kan komma upp i samma höjd som dem man pratar med eller har sällskap med, och när man står i köket och kan nå saker med hjälp av den här, till exempel. Det var häftigt att prova, säger hon.

Säljaren Fredrik Röhl Molin nickar:

 Det är vår mest avancerade stol, och vi tillverkar den i Sverige, i Timrå, säger han.

Det är en rejäl pjäs som väger hela 206 kilo, batterier inräknade.

I montern mittemot visar Panthera, som för övrigt nyligen köptes upp av Permobil, sina modeller som närmast är raka motsatsen. Eje Grennborg, produktspecialist, sitter i företagets lättaste modell Panthera X, som är byggd i kolfiber och som komplett, med hjul och annan utrustning, väger strax över sex kilo.

Men själva chassit väger bara 2,1 kilo. Det märks inte minst när man ska lyfta in den i bilen, säger han.

I Medemas monter hittar vi ståstativet Till, svårt att missa med sin färgsstarka utformning.

Till har just lanserats i Sverige och är avsett för barn och unga vuxna som inte kan stå själva, men behöver sträcka kroppen i upprätt ställning för bland annat bättre respiration, cirkulation och mag-tarmfunktion.

 Det som är speciellt med den är att man kan stå med flexion i knän och höfter. Den är anpassningsbar till flexionskontrakturer. Dessutom kan du stå med fötterna lite ut åt sidorna, på ett mer naturligt sätt, säger Tron Rustadsbakken, säljare på Medemagruppen.

I sorlet från besökarna står Roland Persson från Hjälpmedelsteknik och visar rollatorer. En av de mer avancerade modellerna är Rolls Motion Rhythm, som är särskilt anpassad för personer med Parkinsons sjukdom. Den är bland annat utrustat med en laser som med hjälp av en grön ljuslinje på marken ska bryta frysningar hos brukaren och förbättra steglängd och gånghastighet. Vibrerande handtag och en metronom med ljudsignaler bidrar också till önskad stegfrekvens.

Men Rolls Motion Rhythm är inte bara en rollator. Med några handgrepp går den att bygga om till en rullstol.

Säg att två personer ska åka ut till ett stort affärscentrum eller på semester, och den ena kan bara gå ett par hundra meter utan att vila. Ofta finns det inte plats i bilen för både rullator och rullstol då är det här en smidig lösning, säger Roland Persson.

I en av montrarna står något som vid en snabb anblick påminner om en travsulky. I själva verket är det något helt annat, en så kallad framerunner.

Framerunning, som tidigare kallades racerunning, är en parasport på frammarsch det finns till och med förhoppningar om att den ska bli en paralympisk gren. Den kan utövas av personer som har svårt att bära sin egen vikt och har balanssvårigheter men som har rörelseförmåga i benen.

En framerunner är utformad så att vikten bärs av av sadeln, bröstplattan och styret, medan man använder styrkan i benen för att driva ekipaget framåt, berättar Sandra Dahlin på Wolturnus, som visar upp sin modell Roadrunner på Fokus Hjälpmedel.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157