23948sdkhjf

Robotkatter, armsupport och sittlösningar – rapport från mässgolvet på Fokus Hjälpmedel

Stryk den över ryggen – och den rör på huvudet, spinner mjukt, lyfter på tassen och jamar. En interaktiv robotkatt, populär på bland annat demensboenden, var en av produkterna som drog ögonen till sig när Fokus Hjälpmedel i Göteborg öppnade på onsdagen.

– Den skänker glädje, trygghet och en känsla av att vara behövd. Man får någon att ta hand om, säger Hanna Olsson, säljare på Komikapp, som marknadsför det pälsförsedda hjälpmedlet under namnet Terapikatt.

Företaget är en av 50-talet utställare på mässan i Eriksbergshallen, där sorlet och stämningen steg ju längre onsdagen led medan det göteborgska regnet strilade utanför fönstren.

I Hea Medicals monter presenterar Johan Falemark armhjälpmedlet Edero, som hjälper armsvaga brukare med vardagssysslor. Produkten, som antingen skruvas vid ett bord eller vid en arbetsstol, underlättar användarens egna rörelser med hjälp av ett fjädersystem som kan ställas in på tolv olika steg.

– Det gäller att hitta läget där fjäderns kraft lyfter lagom mycket så att armen liksom svävar. Då blir det mycket lättare att till exempel skriva på en dator eller måla, men också att kunna äta själv, borsta tänder eller klia sig på näsan.

Johan Falemark berättar om en episod då en kvinna som prövade armhjälpmedlet plötsligt började storgråta.

– Hon hade aldrig tidigare själv kunnat lyfta armen så att hon kunde klia sig i ansiktet eller kamma håret. Det blev en så stark emotionell upplevelse.

I en annan monter visar ortopedingenjören Jonas Hörberg det senaste sittsystemet från Norrköpingsföretaget Anatomic Sitt. Modellen Anatomic Motion Seat är särskilt utvecklad för personer med extensionsspasticitet.

– När man är gravt spastisk vill kroppen sträcka sig hela tiden. Man kan bryta spasticiteten genom att spänna fast kroppen med det funkar inte för alla. Men den här lösningen tillåter rörlighet, så får du påslag i muskulaturen så följer stolen med kroppens rörelser, förklarar han.

Den mjuka, följsamma rörelsen åstadkoms genom ett system av kolvar och individuellt anpassade gummiband. Fördelarna för brukarna är bland annat mindre upplevd smärta, mindre risk för sittsår samt bättre andning och huvudkontroll.

I en annan del av utställningslokalen ser det ut som en liten flicka tränar på en cross trainer. Men det är inte vad det ser ut att vara. Flickan är en docka och maskinen är en Innowalk, ett motoriserat stå- och gåhjälpmedel från Made for Movement.

– Det är utvecklat för barn, ungdomar och vuxna som inte har egen förmåga att kunna stå eller gå. På det här sättet kan de komma upp och få gångrörelser, vilket är bra för skelettet, för leder, cirkulation, andning och mag- och tarmfunktion. Att kunna bryta stillasittandet för de här personerna har enorma hälsofördelar, säger Serena Eriksson, fysioterapeut på Made for Movement.

Fokus Hjälpmedel i Göteborg fortsätter även på torsdagen.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046