23948sdkhjf

Trosan som vet vad du gör

En trosa som läser av hur mycket du läcker och vad du gör just då – Smarta textilier och teknik som läser av dina rörelser ger helt nya möjligheter för kvinnor att bli kvitt sin inkontinens.

Trosan, som heter Carin, är svart och snygg och tillverkas i samma fabrik som underklädesjätten Victorias Secret produkter. Men det här är ingen vanlig trosa utan den innehåller högteknologiska funktioner. Insidan av grenen är sydd i ett material som kan absorbera upp till 20 ml vätska. Genom tyget löper en tunn silvertråd i ett sicksackmönster och i den främre delen av grenen finns fästanordning för en sensor. Silvertråden reagerar direkt när den blir blöt, redan vid 1 ml vätska, och information om läckaget skickas till sensorn som via bluethooth-teknik överför datan till en app i användarens mobiltelefon. Men sensorn kan även tack vare en inbyggd så kallad accelerometer känna av hur du rör dig. Sprang du, reste du dig eller sov du när du läckte? – detta ger tekniken i trosan svar på och denna information ligger till grund för ett träningsprogram av bäckenbottenmuskulaturen som är helt och hållet anpassat till personens behov.

– Vi försöker utveckla och marknadsföra produkter som våra kunder verkligen efterfrågar. Våra ledord är hjärta och hjärna och Carin är en produkt som har båda delarna, säger Annika Ulfström, vd för Sanicare som i samarbete med Lifesence Group nu lanserar produkten Carin i Sverige.

Många kvinnor upplever problem med urinläckage i olika situationer. En av tre kvinnor som fött barn upplever problem med dagliga läckage. Orsakerna kan vara flera men gemensamt i flertalet fall är att bäckenbottenmuskulaturen blivit påverkad i samband med graviditet, förlossning eller av andra orsaker. Det är sedan länge känt att en aktiv träning av bäckenbottenmuskulaturen kan bidra till en förbättrad situation för många kvinnor.

Trosan, med tillhörande sensor, ska bäras under ett dygn varje vecka. Varje mätdag registreras antalet läckage, mängden urin som läckt och vilken typ av aktivitet som användaren utfört vid de olika läckagetillfällena. Informationen först över till appen i telefonen och utifrån dessa data får användaren ett personligt utformat träningsprogram som ska utföras 10 minuter varje dag.

I appen kan användaren själv följa sina läckage och se vid vilken tid, hur mycket och vid vilken aktivitetsnivå de skedde. Via appen når användaren även träningsprogrammet som består av instruktionsfilmer.

– Det finns totalt 50 olika träningsvideor och alla instruktioner är på svenska, förklarar Albin Nilsson, sjukgymnast och produktspecialist på Sanicare.

Förutsatt att man följer sitt träningsprogram och tränar minst 10 minuter varje dag kommer de positiva resultaten snabbt att märkas. Redan efter några veckor har läckagen minskat och efter 8 veckor är 70 procent besvärsfria. Efter ytterligare 4 veckor är hela 85 procent av kvinnorna hjälpta visar tester som gjorts när produkten togs fram.

– Produkten ger kvinnor stor kännedom om sina läckage. Att i appen kunna följa sin framsteg från vecka till vecka är motiverande och ger stöd och styrka att fortsätta. Detta är en långsiktig lösning som man kan börja använda direkt, säger Albin Nilsson.

Produkten är upphandlad i Stockholms läns landsting och ingår i högkostnadsskyddet för dem som får detta förskrivet. Förhoppningen är att kvinnor i hela Sverige ska kunna få produkten förskriven så Sanicares produktspecialister träffar upphandlare för att få in produkten i sortimentet. Men det går även att köpa produkten via bolagets hemsida.

– På sikt vill vi att Carin ska finnas tillgänglig på apotek, berättar vd Annika Ulfström.

Under Fokus hjälpmedel i Göteborg finns Sanicare på plats. Listan på alla utställare hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079