23948sdkhjf

Krav för superhjältar

Behovsinriktade krav - visst låter det som något för en superhjälte!? Swedish Medtechs Petrus Laestadius om att behoven borde styra.

Jaså, det väcker inga inneboende lustar att rädda världen när du läser orden. Inte ens om du verkligen smakar på dem? Tänk en övermacho, utstuderad läsning: behovsinriktade krav. Som i en trailer för en B-rulle på 80-talet. Fortfarande ingen längtan att höra det igen? Inget sug efter att dra på dig capen och ge dig ut i jakt på behovsanpassade upphandlingar eller en effektivare vård?

Om jag ska vara helt ärlig kan jag inte klandra dig. Att ge en så viktig företeelse ett så intetsägande och ointressant namn är verkligen inte begåvat. Tyvärr tror jag att vi på Swedish Medtech är medskyldiga. (Huvudskyldiga)

Nåväl, oavsett vad vi kallar det skulle jag vilja slå ett slag för behovsinriktade krav (läst med actiontrailerröst – kunde inte hjälpa det).

När landsting och kommuner ska köpa medicinteknik är det Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) som gäller. Med risk för att alienera alla som förtjänar sitt uppehälle på att navigera LOU:s förrädiska vatten, är mitt intryck att upphandlingar ofta är inriktade på att köpa det man känner till. Att utgångspunkten är ”business as usual” och att överprövningar ska undvikas. På Swedish Medtech tror vi att alla; patienter, samhällsekonomi och sjukvården; skulle tjäna på om man backade bandet inför nästa upphandling för att - och nu kommer det; - formulera ”behovsinriktade krav”.

Utgångspunkten innan man sätter igång arbetet med en upphandling bör vara att inventera vilka behov man har inom ett område i vården – t. ex. i vården av en patientgrupp eller inom en verksamhet – och vad som skulle behöva förbättras. När man har klart för sig vad man har för behov kommer den delikata utmaningen att formulera detta i upphandlingskrav. Det svåra för upphandlare och deras expertgrupper är i det här läget att hålla sig till behoven och inte frestas att titta på lösningar. Vården ska vara behovsägare och medicinteknikföretagen lösningsägare. Hepp!

Det är klart att detta inte är snutet ur näven – vare sig för upphandlare, vård eller företag, men det spelar ingen roll; ska vi genomföra nödvändiga förändringar i sjukvården, få bättre resultat och mer effektiva arbetssätt, är detta en av de utmaningar vi måste ta oss an.

Så: behovsinriktade krav is the shit! Så på med superhjältekostymen, koppla armkrok med de som har koll på vilka behov som behöver lösas och rädda världen (universum?) med ett välriktat behovsinriktat krav.

Petrus Laestadius

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081