23948sdkhjf

Maktlistan - så gör vi den

Makt är inflytande och den med makt kan påverka sin egen och andras omgivning. Med makt följer ett stort ansvar. Makt kan användas klokt, modigt och med omdöme. Den med makt kan göra fel, men om strukturerna är välformulerade går fel ibland att rätta till. Imorgon presenterar MedTech Magazine Maktlistan 2018.

I Sverige kan vi ibland låtsas som om makt inte existerar. Att beslut är mer som ett naturligt avslut på en lång rad mer eller mindre ofrånkomliga kausala samband. Men där håller vi inte med. Varje beslut är taget av människor. Varje delmoment, varje enskild händelse, är resultat av en människas beslut om vad som ska ingå i varje bedömning och alla samband leder fram till stora skillnader i resultatet för vår värld. Även för den som ska genomför besluten. Makten hos den enskilda individen är inte sällan 100 procent.

Därför tittar vi på människorna.

I en föränderlig miljö, och svåröverblickbar, som medtech-världen kan makten komma från oväntat håll. En förändring i en lag eller förordning, kan röra om i hierarkier på ett sätt som inte alltid var meningen från början. Det kan också handla om en enskild individ som bestämmer sig för att påverka, om att ha stor plånbok, eller förstås att ha en beslutsfattande position med möjligheten att ta initiativ eller rätten att sätta stopp. Ett stort nätverk, förmågan att tala och få folk att lyssna är ytterligare några av de dolda verktygen i en värld där offentlighet, kapital och lag byggt en struktur som i vissa delar bräcklig inför mänskliga faktorer.

Det händer mycket med makten i medtechvärlden. Den digitala utvecklingen, inte minst informationssamhället, håller på att baxa över patientens makt över sina egna beslut.

För de företagare som finns med på listan krävs ett bredare perspektiv än det egna företagets vinst. Det är företagare som genom att medverka i debatten, investera i forskning och småföretag, eller vågar sticka ut, på ett sätt som påverkar framtida förutsättningar för hela branschen. Människor på myndigheter och organisationer har en stor påverkan på medtech-världen. De har både en stor makt genom lagar och riktlinjer, men också genom ett upparbetat förtroende.

Och kom ihåg, makt är en färskvara. Nästa år kan listan se väldigt annorlunda ut.

Hanna Brodda, chefredaktör MedTech Magazine

Underlaget till listan kommer från ett flertal källor, ihopsamlade av redaktionen på tidningarna MedTech Magazine och MedTech Hjälpmedel.

Läs mer: Intervju med 1:an Fabian Bolin

Läs mer:Maktlistan 1-29

Läs mer:Maktlistan 30-69

Läs mer:Maktlistan 70-100

Läs mer:  Så här gör vi maktlistan

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078