23948sdkhjf

Swedish Medtechs nya digitaliseringsexpert: "Det behövs en starkare nationell samordning"

Dagens vård digitaliseras allt mer, enligt Jesper Olsson är det en nödvändighet för att bemöta den ökande belastningen. Han är ny sakkunnig inom digitalisering hos branschorganisationen Swedish Medtech.

Det handlar om en nyinrättad tjänst för att stärka Swedish Medtechs arbete inom digital vård och omsorg. Jesper Olsson har tidigare jobbat vid E-hälsomyndigheten, Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och läkemedelsdistributören Tamro. Den nya tjänsten innebär bland annat ett nära samarbete med både medicintekniska företag och sjukvården för att bidra till att medicintekniska tjänster och produkter ska komma till bästa möjliga nytta för alla, menar Jesper Olsson.

– Syftet är att skapa en säkrare, mer personcentrerad och långsiktigt hållbar vård och omsorg, säger Jesper Olsson till Medtech Magazine.

Hur tycker du det går för Sverige med digitalisering inom vården?

– Min bild är att det är blandat. Det görs väldigt mycket bra saker i form av olika projekt som drivs av regioner och privata aktörer. Men det går lite för sakta på totalen – projekten stannar ofta vid att bara vara projekt. Det behövs en starkare nationell samordning, inte minst utifrån ett jämlikhetsperspektiv.

Vilka för- och nackdelar finns det med digitalisering?

– Om vi ska klara av de demografiska utmaningarna, att det inte finns pengar och att det inte finns folk, så måste vi hitta nya lösningar och nya arbetssätt. Då är digitaliseringen en avgörande faktor. Mycket pekar på att det finns stora vinster att göra som inte bara blir bättre för vården utan även för individen., säger han och fortsätter:

– Sedan finns det alltid risker som man måste identifiera och hantera när man tar fram digitala lösningar eller som kopplar till delning av data. Sen får man väga de nackdelarna mot fördelarna och jag tror att fördelarna är större än riskerna.

Vad är extra viktigt att tänka på med digitalisering?

– Det är att förstå att IT inte är digitalisering, utan digitalisering är en kombo av ny teknik, nya affärsmodeller och förändrade arbetsmönster i vardagen mellan vårdgivaren och patienten. Och det här betyder att vi behöver stärka samverkan och till och med börja samverka på nya sätt mellan företag, vårdgivare, patienter, akademi och med flera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094