23948sdkhjf

Inför Fokus Hjälpmedel: ”Den stora X-faktorn i arbetsmiljön är vårdtagaren”

Fler som behöver äldreomsorg, men färre som ska utföra den. Ekvationen går inte ihop – om man inte tänker om, tänker nytt och skapar andra förutsättningar. Hjälpmedelcenter Sverige, HMC, fokuserar på en hittills ganska undanskymd faktor: förflyttningarna.

Rätt hjälpmedel har stor betydelse, rätt stöd från personalen likaså. Men minst lika viktigt vid förflyttningar är att tillvarata patientens egna förmågor.

– Den stora X-faktorn i arbetsmiljön är vårdtagaren, säger Martin Gottfridsson, fysioterapeut och vd för HMC.

Just arbetsmiljön är avgörande för att få personalen att stanna kvar. En undersköterska kan göra 80-90 förflyttningar per dag inom äldreomsorgen, men trots att det är en så pass stor del av arbetet är ofta utbildningen på området ytterst begränsad. Följden riskerar att bli utsliten personal som slutar i förtid.

En grundbult i det arbetssätt som HMC lär ut är att man i största möjliga mån ska dra nytta av vårdtagarens egna resurser och därmed både bidra till träning/rehabilitering och minska belastning på personalen.

För att kunna göra det sker först en noggrann förflyttningsanalys: man tar i detalj reda på vad vårdtagaren kan och inte kan. Sedan sker vid behov en anpassning av miljön och eventuella hjälpmedel.

Martin Gottfridsson exemplifierar med en patient som ska vända sig i sängen, och har en stark sida av kroppen.

– Jag kan använda höger arm och ben men kommer inte hela vägen runt när jag ska vända mig i sängen. Om motståndet mellan mig och liggytan reduceras, till exempel med ett glidlakan, blir det betydligt enklare. Finns något att ta tag, till exempel ett sänghandtag, kan jag också använda greppförmågan i min hand. Med antihalksockor på fötterna halkar inte foten mot underlaget när jag trycker ifrån. Glidlakan, antihalksockor och ett grepp eller handtag är små saker som gör stor skillnad.

Enligt Martin Gottfridsson kan sådana åtgärder halvera belastningen för personalen, och ibland mer än så.

– Det ökar chansen att personalen håller ett helt yrkesliv, och samtidigt är det bra för patienterna som upprätthåller sina förmågor. Det blir en win-win-situation.

En förhöjd kompetens inom förflyttningskunskap i vård och omsorg skulle, enligt Martin Gottfridsson, också skapa utrymme för mer specifik rehabilitering från arbets- och fysioterapeuter. Dessutom kan det frigöra resurser i omsorgen.

– Vi måste vända på varenda sten som finns om vi ska kunna möta det ökande antalet äldre med färre antal händer. Då ser vi att förflyttningar är sådan faktor som skulle kunna göra stor skillnad.

Martin Gottfridsson och hans kollega Nicola Parmelund föreläser om förflyttningskunskap på Fokus Hjälpmedel i Göteborg den 25-26 januari.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095