23948sdkhjf

Beredskapsbas för ambulansflyg öppnar på Arlanda

På måndagen öppnade Svenskt Ambulansflyg en beredskapsbas på Arlanda och är därmed redo för uppdrag från samtliga Sveriges regioner.

Svenskt ambulansflyg är ett kommunalförbund med uppgift att organisera och driva ambulansflyg för Sveriges 21 regioner. Öppnandet av Arlandabasen kan beskrivas som det sista steget mot en fullskalig operativ drift.

En milstolpe är nådd att vi dagtid kan ha fem plan i luften samtidigt. Kompetenta medarbetare, i samarbete, där var och en är expert inom sitt område, är nyckeln till att vi lyckats hålla en tajt tidtabell, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör på Svenskt ambulansflyg, i ett pressmeddelande.

Beredskapsbasen på Arlanda finns i en hangar som delas av andra operatörer och som rymmer två ambulansflygplan, kapacitet att utföra lättare flygplansunderhåll, förråd för medicinteknik och medicinska förbrukningsartiklar.

I en byggnad intill finns personalutrymmen, och boendet vid beredskap sker på ett närbeläget hotell.

18 sjuksköterskor med erfarenhet och specialistutbildning inom IVA eller anestesi, och en kortare utbildning i flygmedicin, är stationerade på basen på Arlanda. Normalt bemannas ambulansflygplanen av två piloter och en sjuksköterska.

FAKTA

Svenskt ambulansflyg äger sex ambulansflygflygplan av typen PC-24 från tillverkaren Pilatus Aircraft. Normalt kan fem plan vara i luften, medan det sjätte genomgår service i ett kontinuerligt schema.

Beredskapsbaser finns i Umeå, Göteborg/Landvetter och Stockholm/Arlanda. De är bemannade dygnet runt  för att snabbt kunna agera vid akuta uppdrag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Swedish Medtechs nya ordförande – ”Sverige ska vara ett attraktivt land för medicintekniska bolag”
”Stor efterfrågan på ingenjörskompetens”
Efter FDA-godkännandet – Bibb genomför nyemission
Studie: Förlamad kunde gå med implantat i hjärnan
Aleris rekryterar finanschef från Biotage
Nya beslut fattade om nationell högspecialiserad vård
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094