23948sdkhjf

Beredskapsbas för ambulansflyg öppnar på Arlanda

På måndagen öppnade Svenskt Ambulansflyg en beredskapsbas på Arlanda och är därmed redo för uppdrag från samtliga Sveriges regioner.

Svenskt ambulansflyg är ett kommunalförbund med uppgift att organisera och driva ambulansflyg för Sveriges 21 regioner. Öppnandet av Arlandabasen kan beskrivas som det sista steget mot en fullskalig operativ drift.

En milstolpe är nådd att vi dagtid kan ha fem plan i luften samtidigt. Kompetenta medarbetare, i samarbete, där var och en är expert inom sitt område, är nyckeln till att vi lyckats hålla en tajt tidtabell, säger Anders Sylvan, förbundsdirektör på Svenskt ambulansflyg, i ett pressmeddelande.

Beredskapsbasen på Arlanda finns i en hangar som delas av andra operatörer och som rymmer två ambulansflygplan, kapacitet att utföra lättare flygplansunderhåll, förråd för medicinteknik och medicinska förbrukningsartiklar.

I en byggnad intill finns personalutrymmen, och boendet vid beredskap sker på ett närbeläget hotell.

18 sjuksköterskor med erfarenhet och specialistutbildning inom IVA eller anestesi, och en kortare utbildning i flygmedicin, är stationerade på basen på Arlanda. Normalt bemannas ambulansflygplanen av två piloter och en sjuksköterska.

FAKTA

Svenskt ambulansflyg äger sex ambulansflygflygplan av typen PC-24 från tillverkaren Pilatus Aircraft. Normalt kan fem plan vara i luften, medan det sjätte genomgår service i ett kontinuerligt schema.

Beredskapsbaser finns i Umeå, Göteborg/Landvetter och Stockholm/Arlanda. De är bemannade dygnet runt  för att snabbt kunna agera vid akuta uppdrag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans – ”Återkommande brister”
Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek
SDS Medteq tar nytt steg i USA
Undersökning: Sällsynt att life science-bolag flyttar utomlands
Capitainer och Astra Zeneca inleder forskningssamarbete
”Symaskin” för bukkirurgi utvärderas i klinisk studie
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.11