23948sdkhjf

App ska ge bättre koll för kvinnor med hormonspiral

En ny app ska hjälpa kvinnor med hormonspiral att få bättre kunskap om och större koll på sina blödningar.

När kvinnor tar ut sin hormonspiral redan under det första året efter att den satts in är den vanligaste orsaken att de upplever brist på kontroll över sina blödningar.

För att åtgärda det har Bayer utvecklat en app, Minspiral, som ska göra det lättare för kvinnor att förutse blödningar och därmed känna sig tryggare. Appen bygger på artificiell intelligens, AI, som utvecklats av läkare och statistiker.

Kvinnan för digital dagbok över sina blödningar i appen under tre månader och får på det sättet en uppfattning om sannolika blödningar under de kommande sex månaderna.

 För en del kvinnor som fått en hormonspiral insatt är småblödningar eller oregelbundna blödningar ett stort problem och en orsak till att de vill ta ut sin spiral i förtid. Den här appen kan hjälpa dem att bättre förstå hur deras kropp fungerar och att därmed känna ökad trygghet, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset respektive Karolinska institutet, i ett pressmeddelande från Bayer.

Appen har tidigare lanserats i bland annat Tyskland och Brasilien, men har nu även introducerats i Sverige. Minspiral erbjuds kostnadsfritt till kvinnor som får en hormonspiral från Bayer insatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156