23948sdkhjf

Fysioterapeuternas ordförande vill se en mer jämlik vård

Cecilia Winberg är ny ordförande för Fysioterapeuterna sedan november och vill bland annat uppmärksamma den ojämlika förskrivningen av hjälpmedel i regionerna.

Cecilia Winberg valdes i november till ordförande för fackförbundet Fysioterapeuterna. Innan hon blev vald till ordförande jobbade hon som enhetschef på rehabiliteringen vid Lasarettet i Ystad. Hon har jobbat som fysioterapeut i 30 år varav flera år som företagare. Hon disputerade 2014 inom rehabiliteringsmedicin och har därefter haft uppdrag vid Lunds universitet och även jobbat som chef inom Region Skåne. Hon har även ett långvarigt fackligt engagemang inom olika positioner i förbundet.

– Min och förbundets vision är att alla ska kunna leva ett hälsosamt liv i rörelse. Kopplat till visionen har vi tre värdeord och ett av de orden är tillsammans. Det är också något som jag ser som en viktig faktor under mitt ordförandeskap att vi jobbar tillsammans inom förbundet mot gemensamma mål, säger Cecilia Winberg till MedTech Magazine.

Hur har pandemin påverkat på fysioterapeuternas arbete?

– Många fysioterapeuter jobbar inom akutsjukvården och har en viktig roll i att hjälpa de patienter som har drabbats av covid-19. Vi ser att en stor andel av patienterna får långtidseffekter och det är en väldigt viktig fråga för oss och för patienterna som behöver tillgång till rehabilitering. Samtidigt ser vi en undanträngningseffekt för andra patienter som har ett behov av rehabilitering i samma utsträckning som tidigare. Då har det redan tidigare funnits en brist på rehabilitering.

–En annan fråga som vi har uppmärksammat under pandemin är möjligheten för våra medlemmar att jobba med digitala besök och att då som företagare få ersättning för digitala besök. Den här frågan blev synnerligen aktuell då pandemin drog igång när man i fler regioner inte fick ersättning för digitala besök och fortfarande idag inte kan få det

Vilka andra frågor kommer du att jobba med som ordförande?

– Vi jobbar även med är frågor som berör våra medlemmars arbetsmiljö, förutsättningar för att kunna genomföra sitt arbete på ett hållbart sätt, möjlighet till kompetensutveckling under hela yrkeslivet och lönefrågor.

Något som Cecilia Winberg tycker borde uppmärksammas är att det ser väldigt olika ut i landet med tanke på hur hjälpmedel förskrivs, vilka hjälpmedel man kan få tillgång till och om patienten behöver betala för det eller inte.

–Det leder till en ojämlikhet över landet och även en ojämlikhet baserad på individens socioekonomiska förutsättningar. Detta i sin tur leder till ojämlika förutsättningar för de personer som har behov av hjälpmedel att kunna leva det liv en på vill på det sätt en vill.

Vilka hjälpmedel använder fysioterapeuter mest?

– Det handlar mest om olika förflyttningsmedel som rullstolar och rollatorer. Även träningshjälpmedel används ofta.

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hans uppfinning har gett 300 000 människor bättre hörsel
Rullatorer skänkta till Ukraina: "Uppmanar alla företag att göra liknande insatser"
Christoffer Rosenblad blir permanent vd på Xvivo
Hon har utsetts till Biomedical Bondings nya vd
Rarity tar in 25 miljoner – ska utöka verksamheten
Svensk uppfinning hjälper ALS-sjuka – "Enda sättet att vara med när kroppen gett upp"
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.266