23948sdkhjf

Fackförbund: Begränsning av tolkar inom vården hotar patientsäkerheten

Tio fackförbund inom vården skriver i ett debattinlägg i DN att en inskränkning av tolkning inom hälso- och sjukvården hotar patientsäkerheten och är ett brott mot mänskliga rättigheter.

Tidöavtalet – överenskommelsen mellan Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna – är grunden för det kommande regeringsarbetet. Avtalet innehåller bland annat förslag om rätten till tolk inom hälso- och sjukvården. Rätten till offentlig finansierad tolk ska begränsas, enligt avtalet, och den enskilde ska i första hand själv betala för tolktjänster. Samtidigt ska den statliga kontrollen och kvalitetsbedömning av tolkar som arbetar inom det offentliga öka.

Tio fackförbund inom vården skriver i ett debattinlägg i DN att det är bra att den statliga kontrollen och kvalitetsbedömningen föreslås öka. Men att begränsa rätten till kostnadsfri tolkning riskerar att leda till felbehandlingar och att patientsäkerheten hotas.

”Att förstå våra patienter är en absolut förutsättning för att sätta in rätt behandling – vilket i våra yrken ofta handlar om direkta hot mot hälsa och liv”, skriver debattörerna.

De menar att om förslaget blir verklighet riskerar det att leda till att anhöriga, däribland barn, måste tolka.

En begränsning skulle innebära stora svårigheter för professionen att agera i enlighet med de yrkesetiska riktlinjerna ”som utgår från FN:s konventioner om mänskliga rättighet”.

Fackförbunden vill uppmana ansvariga ministrar, den nya regeringen och Sverigedemokraterna att inte försämra rättigheterna till offentligt finansierad tolk. Det handlar om en demokratisk fråga, skriver de, och om alla människors lika värde.

Debattörerna:

Ida Kåhlin, ordförande Sveriges Arbetsterapeuter

Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund

Cecilia Winberg, ordförande Fysioterapeuterna

Eva Nordlund, ordförande Svenska Barnmorskeförbundet

Heike Eikers, ordförande Akademikerförbundet, SSR

Yvonne Nyblom, ordförande Sveriges tandhygienistförening

Kristina Taylor, ordförande Sveriges psykologförbund

Kerstin Wiström, ordförande Logopedförbundet

Chaim Zlotnik, ordförande Sveriges tandläkarförbund

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078