23948sdkhjf

Vårdfack kräver bättre arbetsmiljö – 50 000 underskrifter till sjukvårdsministern

Tretton fack- och professionsförbund lämnar idag över nästan 50 000 namnunderskrifter till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) med uppmaningen att regeringen måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö.

Under våren tog vården initiativ till ett upprop ”Vårda vården” där de kräver en kriskommission, fler vårdplatser och en hållbar arbetsmiljö.

Om inte något görs inom kort så står vi inför en ännu större kris inom hälso- och sjukvården, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i pressmeddelande, som är ett av fackförbunden som står bakom uppropet.

Hon pekar på den senaste arbetsmiljörapporten från Vårdförbundet, som visar att sjuksköterskor och barnmorskor går ned i arbetstid eftersom arbetsmiljön är för tung.

– Hundratusentals svenskar väntar på operation och vårdbesök. Många av hälso- och sjukvårdens medarbetare är på gränsen till utmattning. Vi vill inte bara ha applåder – vi vill ha krafttag för en bättre arbetsmiljö innan det är för sent. Om vi blir sjuka kan vi inte hjälpa dig att bli frisk, säger hon.

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet som också står bakom namninsamlingen, ger samma bild. Förbundets senaste arbetsmiljöundersökning visar att 60 procent av läkarna överväger att gå ner i tid, byta arbetsplats eller helt lämna yrket på grund av den höga arbetsbelastningen.

– Våra medlemmar tycker om sina yrken. Men denna välvilja får inte utnyttjas. Den nya regeringen och de nya styrena i regionerna måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö. Vårdens medarbetare behöver krafttag för en bättre arbetsmiljö innan det är för sent, säger hon.

13 fackförbund står bakom uppropet:

Akademikerförbundet SSR, Sveriges Arbetsterapeuter, Audionomerna, Barnmorskeförbundet, Fysioterapeuterna, Hälsoakademikerna, Kommunal, Logopedförbundet, Läkarförbundet, Psykologförbundet, SRAT, Vision och Vårdförbundet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125