23948sdkhjf

AI-baserad app ska coacha smärtpatienter

"Appen är mer som en avancerad hjärna som säger vad man ska göra och vad man inte ska göra", säger Paindrainers vd Ann-Christin Malmborg Hager.

Paindrainer lanserade förra veckan sin app som med artificiell intelligens ska lära sig vilka aktiviteter eller kombinationer av aktiviteter som orsakar smärta. Baserat på informationen som matas in i appen ska den ge individbaserade råd om vilka aktiviteter som bör undvikas eller som är bra för individen.

Grundare av appen är branschprofilen, professor Carl Borrebaeck, och Dr. Maria Klement som själv är en kronisk smärtpatient samt Göran Barkfors, IT-specialist.

Vd för bolaget, Ann-Christin Malmborg Hager, berättar att idén till appen föddes av Maria Klement som deltog i flera smärtrehabiliteringsprogram och fick lära sig vad som orsakar smärta.

– Maria Klement insåg att dagen består av flera aktiviteter och att det är svårt att själv hitta samband mellan en viss aktivitet och smärtkänningar, säger Ann-Christin Malmborg Hager till MedTech Magazine. 

Med appens råd som är baserade på det individuella beteendet kan man hitta en balans i aktiviteterna och lära sig leva med smärtan.

– Då kan till du till exempel se om det är dammsugandet i kombination med sju timmars sömn som orsakar smärta och om istället nio timmars sömn leder till mindre smärtkänningar när du dammsugar.

En av fem lider av kronisk smärta och i EU och USA uppgår det till 190 miljoner människor. Kostnaden för samhället är mer än för cancer och diabetes tillsammans. Det finns smärtor av alla olika slag men de vanligaste är ryggsmärtor och nacksmärtor, t ex whiplash, enligt Ann-Christin Malmborg Hager. För att utveckla appen har bolaget tagit hjälp av smärtkliniker i USA och Sverige.

– Appen bygger på klinisk praxis och vedertagen behandling av smärta och det är inget nytt behandlingssätt som vi har uppfunnit. Appen är mer som en avancerad hjärna som säger vad man ska göra och vad man inte ska göra.

Paindrainer är en CE-märkt medicinteknisk klass 1-produkt vilket betyder att det inte krävs evidens från kliniska studier. Bolaget har ändå valt att dra igång kliniska studier i tre sjukhus i USA och ett sjukhus i Sverige.

– Vi började med studierna för ett år sedan men på grund av covid-19 har vi varit tvungna avbryta dem eftersom det är ont om personal på klinikerna. Vi bestämde oss ändå att lansera appen redan nu för att vi då kan få mer input och förbättra den.

Just nu är Paindrainer mitt inne i en kapitalresningsrunda och nästa steg är att lansera i USA och ta fram nästa generation av appen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095