23948sdkhjf

MTP-rådet rekommenderar inte tyngdtäcken

"Vi tycker inte att det ska finansieras med skattemedel innan man känner till den egentliga patientnyttan", säger Jan Liliemark, ordförande i MTP-rådet.

Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, har kommit fram till att det inte finns tillräckligt med evidens för att tyngdtäcken skulle ha en tydlig patientnytta. Därför avråder de regioner från att subventionera tyngdtäcken för patienter med sömnsvårigheter.

Jan Liliemark, ordförande i MTP-rådet, berättar att det inte finns tillräckligt med dokumentation som talar för eller emot användning av tyngdtäcken.

Vi tycker inte att det ska finansieras med skattemedel innan man känner till den egentliga patientnyttan. Däremot avråder vi inte från att man själv skaffar ett tyngdtäcke på egen bekostnad. Vi anser att täcket kan köpas till överkomligt pris, säger Jan Liliemark till MedTech Magazine. 

MTP-rådet jobbar med att göra vården mer jämlik och för prioritering av metoder som ger nytta till patienter med svåra tillstånd, men dit hör inte sömnbesvär, menar Jan Liliemark.

Sömnbesvär är ett tillstånd med låg svårighetsgrad jämfört med till exempel spridd cancer eller svåra hjärt- och kärlsjukdomar. Den som lider av sömnproblem kan även själv bestämma om man har nytta av ett tyngdtäcke utan hjälp av labbundersökningar eller annan avancerad teknik.

Tyngdtäcken används oftast inom psykiatrin vid sömnsvårigheter, till exempel vid behandling av unga med neuropsykiatriska diagnoser, och även inom demensvården. 

I MTP-rådet sitter elva personer med medicinsk bakgrund varav tre är experter inom medinteknik. Rådet har tagit hjälp av organisationer för att bedöma nyttan och gått igenom översikts- och primära studier.

Problemet med dessa studier är att de är motsägelsefulla. Det är viktigt att mäta effekten av tyngdtäcket på ett objektivt sätt och i de objektiva mätningarna har resultaten inte talat för tyngdtäcket. När man däremot mäter effekten ur patienternas subjektiva perspektiv blir resultaten positiva. Problemet är att det är svårt att lita på subjektiva uppgifter. Har du en kontrollgrupp som inte har tyngtäcke så känner de ju av att de inte har ett tyngdtäcke på 8 kilo vilket påverkar deras svar.

Tidigare har en del regioner valt att finansiera tyngdtäcken med flera miljoner medan andra inte finansierat med en enda krona.

Genom vår avrådan som gäller alla regioner blir det snarare en mer jämlik vård då alla får samma beslut gällande tyngdtäcken. 

I en krönika som publicerades för två veckor sedan skrev Petrus Laestadius, vice vd Swedish Medtech samt områdesansvarig för sektorgruppen för hjälpmedel, Help, om att allt fler regioner tar bort möjligheten att förskriva tyngdtäcken till personer med sömnbesvär. Det är att spela Svarte Petter med patienterna, menar han. Läs krönikan här: SKR och tyngdtäckena – en lektion i silobudgetering

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094