23948sdkhjf

SKR rekommenderar patientavgift på vaccin mot covid-19

Regionerna får sedan årsskiftet ingen ekonomisk ersättning från staten för genomförandet av covid-19 vaccinationer. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rekommenderar nu att en patientavgift införs för vissa grupper.

Sedan vaccinen mot covid-19 rullades ut 2021 har regionerna fått ekonomisk ersättning för genomförandet av vaccinering genom ett avtal mellan SKR och regeringen. Detta har möjliggjort att vaccinerna varit kostnadsfria. Men vid årsskiftet slutade regionerna få ersättning. 

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rekommenderar, trots detta, att vaccinerna fortsätter vara avgiftsfria för de grupper som Folkhälsomyndighetens rekommenderar att ta vaccin. För övriga grupper tycker organisationen att regioner bör fatta beslut om en patientavgift.

– Covid-19 är fortsatt en allvarlig sjukdom och alla de som rekommenderas vaccination bör vaccinera sig, ingen ska behöva avstå av ekonomiska skäl. Eftersom staten inte längre ersätter regionerna för vaccineringen så finns nu möjlighet för regioner att ta ut en patientavgift för de grupper som inte medicinskt rekommenderas vaccination, säger Rachel De Basso, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, i ett pressmeddelande.

SKRs rekommendationer börjar att gälla från och med den 1 mars. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143