23948sdkhjf

Digital ledarhund inspirerad av VR

Med hjälp av rörelser ska ett handhållet instrument leda användaren till rätt plats på ett säkert sätt.

En student vid brittiska Loughborough University har tagit fram en prototyp till en digital ledarhund som ska passa för dem som har en synskada men som inte kan använda sig av en vanlig ledarhund.

Prototypen kallas Theia och ska hållas i handen när man är ute och går. 

Efter att ha fått ett röstkommando, som ”Hej Theia, ta mig till…” ska den räkna ut den bästa rutten med hjälp av realtidsdata om rådande trafik med mera. Under promenaden ska Theia dessutom samla in information för att skapa en tredimensionell bild av omgivningen och på så vis leda användaren framåt på ett säkert sätt, genom rörelser i olika riktningar. Enligt uppfinnaren Anthony Camu, som går sista året på utbildningen industrial design and technology på Loughboroughs universitet påminner känslan av Theias rörelser om hur det känns att hålla i kopplet till sin ledarhund. Utvecklingen av instrumentet har fått sin inspiration från virtual reality-spelkontroller, också kallat VR. 

Prototypen befinner sig fortfarande på ett tidigt utvecklingsstadium men Anthony Camu hoppas att den ska inspirera utvecklingen av nya produkter för personer med synnedsättning.

– Syftet är inte att ersätta ledarhundar men att erbjuda ett alternativt sätt att öka mobiliteten för personer med nedsatt syn, säger han i en instruktionsvideo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141