23948sdkhjf

Vägen ut….

| Av Martin Gottfridsson, HMC Sverige | Tipsa redaktionen

Personförflyttningar inom vården är inte bara logistik, det är en del av den vård vi ger till patienten. Genom att ta tillvara patientens resurser kan personalen avlastas men då måste vi komma bort från tekniktänket, skriver Martin Gottfridsson, HMC Sverige.

Enligt en litteraturgenomgång som presenterades hösten 2019, gjord på uppdrag av Arbetsmiljöverket, finns det i princip inga framgångsrika sätt att komma åt omvårdnadspersonalens tuffa arbetsmiljö i samband med förflyttningar av patienter. Inte någon studie kunde visa på ett bra sätt att lösa det på.

Det mest anmärkningsvärda med de genomförda studierna (liksom omfånget för
litteraturstudien) är dock att man endast studerat personförflyttningar utifrån personalens ergonomi. I en miljö där förflyttningar handlar om objekt, är det rimligt. Men personförflyttningar inom vården är inte bara logistik, det är en del av den vård vi ger till patienten. Inom vård- och omsorg är patientförflyttningar inte sällan patientens enda möjlighet till rörelse – med mer eller mindre stöd. Jag menar att detta är en av anledningarna till de påvra resultaten av arbetsmiljöeffekter vid ergonomiutbildningar kring patientförflyttningar.

Tänk om vi istället skulle börja använda patienterna som en resurs – ta tillvara på alla hens resurser och fylla på i den fysiska miljön med det stöd (hjälpmedel) som behövs – för att på så sätt skapa rimliga förutsättningar för ett gott vårdmöte med minimal belastning. En patient är, till skillnad från ett objekt, en oberäknelig faktor som innebär att varje förflyttningssituation är unik vilket också innebär att en individuell bedömning vid varje förflyttning är den enda möjligheten till en adekvat riskbedömning – för såväl personal som patient.

Det här kräver kunskap om hur man tar reda på patientens resurser och skapar förutsättningar för patienten att använda dessa. Rätt utfört så är det den här delen som utgör största delen av insatsen från hjälparen – kvar bör endast en lätt till måttlig fysisk insats vara. Genom att enbart använda patientens passiva förmågor kan vi minska belastningen på hjälparen med upp till 70%. Då har det mindre betydelse om jag arbetar helt enligt ergonomiska principer – vilka vi vet är väldigt svåra att lära ut och tar lång tid att lära sig. För att kunna använda sig av patientens resurser fullt ut måste vi komma bort från tekniktänket – att göra det här på riktigt kräver något helt annat – att ha en kunskap om vad varje förflyttning ställer för krav och verktyg för att bedöma patientens förmågor i förhållande till dessa krav. Först då kan patienten bidra fullt ut i sin egen förflyttning och vi kan se den totala effekten.

Ovanstående visar också på att det inte finns något motsatsförhållande mellan att utgå från patienten och dennes resurser i förhållande till hjälparens arbetsmiljö – rätt utfört blir det en vinn-vinnsituation. Ett sådant arbetssätt tar dessutom tillvara på hjälparens kompetens om patienten och patientens förmågor över dygnet, vilket också förbättrar samarbetet med rehabiliteringspersonalen. Med ett gemensamt språk, båda utgår från patienten, blir insatserna av högre kvalitet, snabbare utförda samt täcker hela dygnets behov.

Ett av problemen som gör att vi har svårt att nå hit är att förflyttningskunskap saknas på våra utbildningar. Det gäller för både undersköterskor och rehabiliteringspersonal. Ämnet är tämligen styvmoderligt behandlat och omfattar på sin höjd några dagar på en utbildning som är från ett till tre år! Det är inte rimligt att undersköterskor som på en arbetsdag kan utföra 80–90 förflyttningsrelaterade arbetsinsatser inte har mer med sig in i arbetslivet. Det förväntas dessutom av patienter, anhöriga, undersköterskor, biståndshandläggare, enhetschefer med flera att vi, arbetsterapeuter och fysioterapeuter, skall vara experter på förflyttningar. Det är en ekvation som inte går ihop.

De framgångsfaktorer forskningen pekar på är multifaktorella: att ledningen efterfrågar
resultat, att man får lära sig en metod som kan appliceras på många situationer hellre än tekniker där det snarare underlättar om patienten ligger tyst och är stilla än engageras i sin egen förflyttning.

Vägen ut är en kompromisslös syn på patientförflyttningar som en del av vård och
omvårdnad som kräver andra kunskaper än vid förflyttning av lådor. Där måste vi som
profession stå upp! Men självklart måste denna uppgift, liksom alla andra, skötas på ett sätt som inte inverkar negativt på vårdpersonalens arbetsmiljö. Med ett arbetssätt som gynnar bägge dessa mål, aktivering av patienten som i sin tur avlastar personalen, borde vi se mycket mer utbildning inom förflyttningskunskap och förpassa tekniktänket till en olycklig period i det förflutna. Då kan undersköterskans kompetens om patienten och rehabiliteringspersonalens kompetens om förflyttningar och hjälpmedel bli ett givande samarbete som gynnar patienterna vi är till för.

Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Inossia förbereder marknadslansering – Skickar in CE-ansökan under året

”Det börjar dyka upp produkter på marknaden som inte ska vara där”

Aldrig har utvecklingen av diagnostik gått så snabbt som nu och nya självtester för covid-19 dyker upp i snabb takt. Samtidigt slinker självtester som inte lever upp till regelverket igenom. ”Jag känner i dagsläget inte till något CE-märkt självtest för covid-19”, säger Helena Dzojic från Läkemedelsverket.

Ser över om vi bör ha ansiktsmask

Elon Musk erbjuder gratis ventilatorer till flera länder

Jobb & Karriär
Ny Norgechef på Pharmarelations

Nytt blodprov kan upptäcka 50 olika cancersjukdomar

Nyhetsbrev

Cellink producerar handsprit till Socialstyrelsen

Flera företag inom life science har under rådande coronakris ställt om sina produktioner för att kunna leverera sjukvårdsmateriel till hälso- och sjukvården. Cellink AB är en av de företagen som nu fått en order från Socialstyrelsen värd 5 miljoner kronor.

Arkiv

Sahlgrenska inför digitalt krisstöd

Genom ett digitalt verktyg får anhöriga till covid-19-patienter samt andra oroliga tillgång till videosamtal med krisstödjare.

Kommunerna larmar: Akut brist på skyddsmateriel

Mayo Clinic köper SyntheticMR:s mjukvaruprogram

Första affärerna för Senzime Inc i USA

Senzime har tagit hem sina första ordrar i USA och därmed har försäljningen genom det helägda dotterbolaget Senzime Inc. påbörjats.

Svenskt biotech-företag hjälper danska forskare med coronavaccin

Bioteknikföretaget Attana reste under särskilda restriktioner in i Köpenhamn under veckan för att hjälpa danska forskare att starta nya experiment på väg mot ett vaccin mot covid-19.

Nya regler underlättar för framställning av desinfektionsmedel

Nya regler för medicinteknik skjuts upp av EU

Lunds universitet hoppas att AI kan underlätta för patologer

Två självtester för covid-19 stoppas

Komikapp varslar 12 anställda om korttidspermittering

1

Astrazeneca donerar 9 miljoner ansiktsmasker

50 miljoner till utökad coronatestning

Materielbristen förväntas bli värre under veckan

Designpris till ergonomisk självkateterisering

Mölndalsbolag prisas för ergonomisk självkateterisering.

Världens snabbaste superdator kan hjälpa till att stoppa coronaviruset

IBM:s superdator har analyserat vilken läkemedelskomponent som skulle kunna vara effektiv i kampen mot att stoppa coronaviruset och i arbetet för att hitta ett vaccin, rapporterar CNN.

Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen beslutade under fredagen att ge dispens för vilka desinfektionsmedel som säljs i Sverige. Fler företag ska också kunna sälja medlet inom landet. Syftet är att öka tillgången på desinfektionsmedel till framförallt hälso- och sjukvården.

Jobb & Karriär
Erimed varslar

EU-kommissionen startar lager för medicinsk utrustning

Fortsatt brist på skyddsmaterial – andningsmasker på väg

Hård kritik mot Varuförsörjningsnämnden

Sjukvårdsutrustning stoppas av stängda gränser

Studie: Uppföljning med telemedicin effektivt vid sömnapnébehandling

Forskare använder VR-teknik för att designa nya läkemedel

FDA skjuter upp alla utländska inspektioner

Mässan Fokus Hjälpmedel ställs in

Karensdagen slopas – och stopp för stora sammankomster

Får patent i USA

Sigrid Therapeutics utnämnt till Fierce 15-företag 2019

Vårdinnovation slår tillbaka mot Uppdrag granskning

Se alla Företagens egna nyheter

Swemed tar in hjälpmedel från TrustCare

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

A50- en kraftfull Android mobil POS

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Busch Vacuum Solutions

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Mirit Glas levererar synglas på mål över hela Skandinavien

Snabbleverans av dit glas från Mirit Glas

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Mirit Glas är specialister på glasproduktion

Nytt nummer av Beyond Surfaces!

Erbjud kunder fler betalsätt med våra PAX Android terminaler

Germanium glas från Mirit Glas

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Receptionsdiskar - Gör ett bra första intryck

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

God Jul och Gott nytt år!

Hög driftsäkerhet vid vakuumgenering inom plastindustrin

Mirit Glas tilbyr Skräddarsydda glasvaror

White Paper: Kontaktdon med integrerade EEPROM-minnen

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Sänd till en kollega

0.406