23948sdkhjf

Minirobot assisterar hjärnoperation

Robot sätter in elektroder på Sahlgrenska – Förbättrar operationerna.

Efter förra veckans nyhet att Karolinska Universitetssjukhuset var först i Norden med att genomföra robotassisterad implantation av elektroder i hjärnan på en patient med svår epilepsi har nu Sahlgrenska universitetssjukhuset genomfört en liknande operation. I Sahlgrenskas fall assisterades implantationen av en minirobot som är den första i sitt slag i Europa, enligt ett pressmeddelande. Den hjälpte till att sätta in tolv elektroder i hjärnan hos en patient med svår epilepsi.

https://www.medtechmagazine.se/article/view/699730/forsta_robotassisterade_implantationen

– Operationen gick som planerat och patienten mår bra, säger Daniel Nilsson, neurokirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som genomförde operationen, i ett pressmeddelande.

Syftet med elektroderna är att identifiera vilken del av hjärnan som epilepsianfallen utgår ifrån. Den typen av mätning utförs på personer med svår epilepsi som inte svarar på läkemedelsbehandling och där en mätning med elektroder utanpå huvudet inte räcker till. Förhoppningen är att sjukdomen kan bli bättre om det problematiska området – det kan exempelvis röra sig om ett ärr, en missbildning eller en tumör – kan opereras bort.

Implantation av elektroder i hjärnan har hittills utförts för hand men igår måndag genomfördes alltså det första ingreppet av en robot, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Den typen av "minirobot" vi använder är den första i sitt slag i världen. Roboten gör operationen enklare och säkrare eftersom den dels är bra på att placera flera elektroder med hög träffsäkerhet, dels gör det snabbare än en människa.

Förutom att elektroderna mäter var i hjärnan som epileptiska anfall kommer ifrån så kan de även användas för att med elektricitet stimulera området för att se om det går att operera bort eller om det styr viktiga funktioner som till exempel tal.

– Efter operationen väcker vi patienten som sedan får ligga på vår epilepsienhet i en till två veckor. Med övervakning dygnet runt kan vi registrera epilepsianfallen och se var de startar.

År 2013 blev Sahlgrenska universitetssjukhuset var först i Norden med metoden att operera in djupelektroder hos epilepsipatienter. Idag tar sjukhuset emot patienter från hela landet.

– I och med att tekniken med robotassistans nu gjort operationerna enklare och säkrare kan vi potentiellt erbjuda den till fler personer med svårbehandlad epilepsi, avslutar Daniel Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.174