23948sdkhjf

Första robotassisterade implantationen

Karolinska Universitetssjukhuset först i Norden med att genomföra robotassisterad SEEG-implantation på en patient med svår epilepsi.

I Sverige uppskattas det att cirka 60 000-70 000 personer lever med epilepsi. Hos vissa räcker det inte med läkemedel för att behandla tillståndet. De får genomgå en undersökning för att se om problemet går att operera.

– Det kan till exempel vara ett ärr, en missbildning eller tumör, som ligger bakom anfallen. I gynnsamma fall kan man åtgärda detta med kirurgi eller laserablation, berättar Ulrika Sandvik biträdande överläkare Tema Hjärta Kärl och Neuro, i ett pressmeddelande.

Varje år opereras ett tiotal personer med svår epilepsi vid Karolinska universitetssjukhuset. Förhoppningen är nu att den robotassisterade SEEG-implantationen ska göra det möjligt att identifiera ytterligare 5-10 patienter om året.

För att hitta förändringar i hjärnan används EEG-mätningar i kombination med magnetröntgen, MR. I vissa fall krävs det dock en mer avancerad EEG-mätning, kallad stereotaktisk EEG (SEEG), där elektroder används för att mäta aktiviteten inne i hjärnan.

– Signalerna mellan nervceller sprids oerhört snabbt vilket gör att det är svårt att upptäcka var ett epilepsianfall startar. Ett SEEG ger oss ett bättre underlag, det förbättrar vår precision och förkortar operationstiden med cirka tre timmar, säger Ulrika Sandvik.

SEEG-undersökningar görs på flera olika sjukhus i Sverige. I januari blev Karolinska universitetssjukhuset först med att genomföra nordens första robotassisterade implantation av SEEG-elektroder på en patient. Där placerades 14 elektrodkablar med 107 kontakter in i patientens hjärna.

Roboten kunde visa neurokirurgen exakt var och i vilken vinkel varje elektrod skulle sättas in, vilket förbättrade precisionen. Robotassistans förkortar operationstiden med tre timmar, enligt Karolinska universitetssjukhuset.

Efter operationen kopplades elektroderna upp för att registrera hjärnaktiviteten i ungefär en veckas tid. Under tiden minskas läkemedelsbehandlingen successivt för att registrera kramper. Dessutom används en låg strömstyrka för att provocera fram en kramp, samtidigt som tal och andra funktioner undersöks. Patienten är vaken och medverkar aktivt i undersökningen.

Undersökningar med SEEG genomförs endast om det finns en god anledning att tro att epilepsin kan opereras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063