23948sdkhjf

Nu flyttas neuropatienterna

Nya arbetssätt, sprillans nya lokaler och delvis ny högteknologisk utrustning. I helgen flyttar strokeenheten in i nya Karolinska Solna.

Det är bara de svårast sjuka som ska slussas till den högspecialiserade vården på Nya Karolinska Solna. Frågan var från början bara vilka som kunde betecknas som de svårast sjuka.

Det har varit ett stort jobb att kartlägga, och sedan utbilda ambulanspersonal och annan personal som träffar patienterna först, säger neuroavdelningens chef Magnus Andersson.

Nu är den processen färdig. Kriterierna för de svårast sjuka har kartlagts och kommunicerats och de svårast sjuka slussas till strokeenheten. Till 80 procent är det ”rätt” patienter som kommer.

Under ett års tid har det nya arbetssättet använts på gamla Karolinska, men från och med söndag ska färden för patienterna gå till det nya sjukhuset.

–  Det är så vi ska ligga när det gäller gallringen. Blir vi ännu snävare i våra kriterier riskerar vi att missa patienter som borde ha kommit hit, säger Magnus Andersson.

Det är pressvisning inför den stora flytten. Fotografer och reportrar visas runt i de än så länge oanvända lokalerna. Det är ljust och luftigt som ett modernt arkitektkontor, eller kanske universitet. Den vackra utsikten är från de flesta rum täckt av beige-bruna gardiner, men ljuset sipprar in. På alla skärmar lyser Philips-loggan, den leverantör som vann den stora upphandlingen av Bild och funktion, men många leverantörers loggor syns på utrustningen, bland andra Maquet och Siemens.

–  Det kommer att bli bra här, säger Michael Söderman, docent och överläkare, som är en av de kirurger som kommer att använda salen. Behandlingarna och utrustningen här för trombektomin är de samma som vi använt under en tid, men det är väldigt praktiska lokaler med mycket plats.

Trombektomi är en behandling vid propp i hjärnan som bara utförs på ett fåtal platser i landet. Behandlingen innebär att en tunn tråd med en spiral längst fram förs in genom ljumsken och in i det till igenproppade området i hjärnan. Där fångar spiralen upp proppen, som kan dras ut genom ljumsken igen. Det hela är över på cirka 20 minuter.

– Det är en fantastiskt Lazarus-upplevelse, säger Magnus Andersson, jag ser svårt sjuka patienter som kan gå härifrån efter behandlingen.

Strokeenheten, eller Tema Neuro som det heter i den nya strukturen, kommer att ha 140 vårdplatser. Till en början, med nuvarande personal, hålls drygt 50 sängar tillgängliga.

På söndag flyttas också det som ska kallas Funktion Hälsoprofessioner. Den avdelning som ska öka samarbetet mellan olika professioner på sjukhuset - tillsammans med patienten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062