23948sdkhjf

Cambio starkt kritiska till Skånes IT-upphandling

Bolaget överklagar Region Skånes upphandling av IT-system för hela vårdkedjan.

Region Skånes upphandling av ett nytt, övergripande IT-system såg ut att bli en verklig succé. Man skulle bli först i landet med ett digitalt system som omfattar hela vårdkedjan. Avtalet med Cerner sågs som en milstolpe.

Men nu överklagar Cerners enda konkurrent i upphandlingen, Cambio, beslutet. De blev diskvalificerade ur upphandlingsprocessen eftersom de inte undertecknat det huvudavtal som regionen satt upp. Men detta var ett krav som inte fanns med i upphandlingens så kallade ska-krav, enligt Cambio.

Istället borde Cerner ha uteslutits, enligt bolaget, då flera av Cerners produkter ska sakna CE-märkning. Till Computer Sweden säger Cambios vd Peter Gille att man aldrig begärt en överprövning förut och att de tänker fortsätta vara restriktiva med det.

– I det här fallet, då vi inte fått möjlighet att utvärderas, anser vi det finns anledning till att pröva om man har fattat beslut på korrekta grunder. Det är viktigt, inte bara för oss utan för marknaden i stort, att det råder lika villkor för de deltagande parterna och att skattemedel slutligen används på rätt sätt, säger han.

Enligt Region Skåne finns det marginaler i projektets tidsplan för en överprövning. Målet är att systemet ska vara helt infört 2022.

Läs också: Ett sjumilakliv för vårdens digitalisering

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328