23948sdkhjf

Tre regioner får ansvar för epilepsikirurgisk utredning och behandling

Igår, den 8 mars, tog Nämnden för nationell högspecialiserad vård beslut om var bland annat vård för epilepsikirurgisk utredning och behandling ska bedrivas.

Nämnden för nationell högspecialiserad vårds nya beslut gäller fem olika vårdområden och var de ska bedrivas. Det rör sig om vård vid könsdysfori, medfödd metabol sjukdom inklusive nyföddhetsscreening, extraktion av pacemaker och epilepsikirurgisk utredning och behandling.

Regionerna som får tillstånd att bedriva högspecialiserad vård inom epilepsikirurgisk utredning och behandling är Region Skåne, Västra Götalandsregionen och Region Uppsala. På Akademiska sjukhuset i Uppsala utförs årligen 10 till 15 utredningar och epilepsioperationer för patienter med särskilt svår epilepsi.

– En koncentration till färre universitetssjukhus ökar möjligheten att säkerställa en god kvalitet, patientsäkerhet och kunskapsutveckling. Det kan också bidra till att vården blir mer jämlik, säger Eva Kumlien, överläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala i ett pressmeddelande.

Hon framhåller att vården är komplex och kräver kompetenser från flera olika discipliner. På akademiska sjukhuset utför de flera olika typer av epilepsikirurgiska ingrepp. 

– De epilepsikirurgiska ingreppen skräddarsys utifrån utredningens slutsatser, säger Pelle Nilsson, överläkare i neurokirurgi vid Akademiska sjukhuset i pressmeddelandet. 

Socialstyrelsen hoppas att detta beslut ska leda till att fler får tillgång till denna typ av vård.

– När det gäller epilepsikirurgi är förhoppningen bland annat att fler patienter än tidigare får tillgång till utredning och ingrepp som de har behov av, säger Kristina Wikner enhetschef på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093