23948sdkhjf

Ett sjumilakliv för vårdens digitalisering

Region Skåne blir först ut i Sverige med ett digitalt system som innefattar hela vårdkedjan.

Genom ett avtal för sammanhållen digital vårdmiljö med Cerner Sverige, värt en miljard kronor kan Region Skåne nu ersätta de flesta av sina befintliga IT-system med en helhetslösning.

– Vi är först ut i Sverige med att upphandla ett sammanhållet IT-system för vården. Personalen kommer att få ett effektivare arbetsredskap och kan lägga mer av sin arbetstid på patienter, säger regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon i ett pressmeddelande.

Upphandling av systemet har gjorts genom en konkurrenspräglad dialog, där fyra företag har deltagit. Arbetet påbörjades i slutet av 2016.

– Äntligen får vi ett och samma system för primärvården och sjukhusen. Patienterna behöver inte längre upprepa sin historia vid varje vårdkontakt. Anteckningar i din journal kan göras direkt av läkaren, till exempel vid din säng på sjukhuset med hjälp av en padda. Provremisser kan skickas direkt till provtagningsenheterna och resultat skrivas in direkt på din journal, säger Dolores Öhman, ordförande i e-hälsoberedningen.

Regiondirektör Alf Jönsson beskriver avtalet som en milstolpe.

– Från flera system som inte har förstått varandra, till ett system som pratar samma språk oavsett var i vårdkedjan du befinner dig. Region Skånes medarbetare har ett otroligt viktiga jobb och gör skillnad varje dag. De förtjänar ett tekniskt stöd som hjälper dem i deras vardag med att ta hand om Skånes patienter snabbt och patientsäkert. Det kommer vi att få med det nya systemet, säger han.

Om det nya avtalet inte överklagas kommer det att börja gälla inom tio dagar, och det stora arbetet med att införa de nya IT-systemen kommer att påbörjas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065