23948sdkhjf

Dancy motiveras av mätning

På seminarier världen över presenteras han som världens mest uppkopplade man, men han säger själv att det är fel. Chris Dancy vill hellre bli presenterad som världens mest dokumenterade. – Jag mäter allt och sparar all data.
För tio år sedan vägde Chris Dancy 100 kilo, använde många olika sorters droger och fick bara närhet hos kvinnor han betalade för. Det är så han beskrev sig själv, för mig, när vi möttes i Stockholm inför ett seminarium, inbjuden av Quantified Self Stockholm, en kväll i mars.

Utan att han egentligen bestämde sig för att ändra sitt liv, började han laborera med appar och teknik som mäter kroppens funktioner. Han började använda en app som enkelt visade hur mycket han åt, en annan mätte hur mycket, eller lite, han rörde sig och han kunde snart se i sin telefon vad drogerna gjorde med hans kropp. Det påverkade honom. Han började förändra sin livsstil.

– När jag såg hur lite jag behövde göra för att börja må bättre, det motiverade mig, berättar han.

När han gick ner med 200 kalorier (motsvarande en smörgås) från de 4000 kalorier per dag, började kroppen lätta. En vanlig man behöver omkring 2500 kalorier, enligt Livsmedelsverket, så överintaget var betydande. En smörgås mindre om dagen räckte i början för att kroppen skulle svara med minskad vikt.

– I dag har jag gått alldeles för långt, jag kan inte äta en kaka efter lunchen utan att få dåligt samvete, jag vet vad som händer med vikten, blodtrycket, blodsockret och hur jag sedan kan bli onödigt arg i bilen när jag kör och kanske sover sämre. Allt, precis allt hänger i hop och jag har nu blivit slav under det här istället, säger han och skrattar.

Chris Dancy är en extrem man. Förmodligen i allt han gör. Men att mätning och medvetenhet kan leda till hälsosammare beslut vet forskarna i dag. Direktgenererad fakta fungerar som motivationshöjare för många.

– Det måste vara enkelt, det är hemligheten. Alla extrautrustning som man kan glömma eller inte få igång, det minskar användningen och efter ett par veckor slutar man, säger Dancy.

På armen sitter fyra klockor. Tre av dem mäter pulsen, varav en är kopplad till bilen och samtidigt kan mäta mot körstilen, och en känner även av blodtrycket. Klockan från Apple använder han mest för att se på tiden.

Hans rörelse mäts av Apple Health som följde med iPhone-telefonen, men han konstaterar att androidernas Google Fitness är något känsligare att mäta av vilken aktivitet som pågår. Den kan lättare avgöra om personen cyklar, eller till exempel springer fort eller åker bil långsamt. På nätterna mäts sömnen av en vanlig sömnapp, men han har synkat det mot mörkret i rummet, temperaturen och rörelserna från partnern.

– Ärligt talat, de flesta av oss sover bra, det är själva världen det är fel på!

Datan sparas sedan i den kalender han har på nätet, där bra värden blir gröna och mindre bra värden blir röda.

– Det viktiga för motivationen är att fokusera på det som är bra. Alla mina appar har jag ställt in så att de ger återkoppling och aviserar när jag gör något bra. “Bra Chris, du har rört på dig idag!”

Bildtext: Mätning intresserar. Bland andra Wired, Businessweek, Wallstreet Journal och BBC har intervjuat den väldokumenterade mannen. Själv delar @chrisdancy hela tiden med sig av sig själv och sina resultat på Instagram och Twitter, där han har 28 000 följare. Chris Dancy
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125