23948sdkhjf

Olle Wästberg: Allt kan hända i amerikansk politik

Media i hela världen har rapporterat om det amerikanska presidentvalet, men vad valet innebär för länder som Sverige, som exporterar till USA, är inte lätt att navigera i. Här ger Olle Wästberg, tidigare generalkonsul, sin analys på vad som händer för MedTech Magazines läsare .
Att spå om amerikansk politik innebär att man måste vänta sig det oväntade. Det fanns bokstavligen ingen – mig själv inkluderad - som för ett år sedan trodde att Donald Trump behövde tas på allvar.

Nu är han den självklare republikanske presidentkandidaten och allt fler artiklar dyker upp i amerikansk press som betraktar det som en seriös möjlighet att Trump blir amerikansk president, och alltså slår Hillary Clinton .

Allt kan hända i amerikansk politik. Nu kommer Donald Trump att tvingas redovisa sin privatekonomi och sina deklarationer. Många hoppas att det ska leda till att han inte kommer att bli vald som republikansk kandidat. Och inom kort kommer FBI:s beslut om Hillary Clintons användning av privat e-mailserver när hon var utrikesminister. Skulle FBI besluta om åtal vänds allt. I amerikansk politik är det svårt att vara bergfast om vad som kommer att hända.

Redan primärvalskampanjen innebär en förändring av grundtonen i amerikansk politik – på ett sätt som är klart negativt för Sverige.

Donald Trump – med sina paroller ”Make America great again” och ”America first” – förespråkar en isolationistisk politik. Han säger nej till det Transatlantiska frihandelsavtalet, TTIP. Sverige exporterar närmare 50 procent av vår BNP och USA är ett av de största exportländerna. Allt som slänger grus i exportmaskineriet är starkt negativt för Sverige.

För USA är det annorlunda. Landet är nästan självförsörjande, med en exportandel på 13 procent.

Men Trump skulle göra som han säger – vilket är långt ifrån säkert – kommer han t ex att lägga på en tariff på 45 procent på kinesiska varor. Det skulle mycket väl kunna utlösa en global recession.

Också Hillary Clinton har i konkurrensen med Bernie Sanders drivits åt det isolationistiska hållet. Hon har talat mot TTIP och hållit med Sanders om rader av åtgärder som skulle begränsa de internationella finansmarknaderna.

Såväl Bill Clinton som Barack Obama var frihandelsnegativa i sina valkampanjer, men kom som presidenter att föra rakt motsatt linje. Så säkert vet vi inte. Men numera finns ju varje ord presidentkandidater sagt filmade och lagrade digitalt. Det gör att det blir besvärligare att ändra sig.

Om Trump vinner kan det slå hårt för svensk export. Oavsett vem som blir president i valet 8 november kan vi dock inte räkna med handelslättnader, snarare motsatsen.

Obamas stora hälsovårdsreform – The Affordable Care Act – har spelat stor roll i primärvalskampanjen, men är sannolikt inte hotad. Hillary Clinton lovar att fullfölja och bygga ut. I motsats till sina konkurrenter har inte Donald Trump velat avskaffa lagen utan använt sig av ord som ”change” och ”replace”. Det innebär sannolikt att USA går vidare mot offentligfinanserad hälsovård.

Sverige spelar ofta en roll i amerikanska valkampanjer. Obama blev i förra valet anklagad för att vilja göra USA ”till ett Sverige”. Hans svar var ”absolutely not”.

Sverige (och Danmark) brukar i amerikansk politik associeras med statligt omhändertagande och höga skatter. Kunskapen om vad som hänt är låg. När jag för några år sedan tog hand om ett antal amerikanska senatorer och visade dem Stockholm blev de närmast chockade när jag sa att nästan alla nya vårdcentraler och nya skolor var privata och att driften av Stockholms tunnelbana sköttes av privata utförare.

I årets primärvalskampanj är det främst Bernie Sanders som åkallat Sverige – som en förebild nar det gäller fri universitetsutbildning och utjämnade skatter. Hillary Clinton har talat om Sverige i samband med föräldraledighet.

Den enda gång jag träffat Donald Trump såg han att jag hade ett rockslagsmärke med den svenska och amerikanska flaggan. Han kom fram och sa: - I have Swedish roots!

Det var dock en lögn . Donald Trumps far och farfar kom till USA och började bygga billiga bostäder, främst för immigranter, i Queens. Sedan kom strömmen av judiska flyktingar undan Hitler. Och de ville inte ha en tysk till hyresvärd. Så därför hittade pappan på att han inte alls var tysk, utan svensk.

Det upprepar Donald Trump glatt. Vilket visar att han säger vad som gynnar honom, sant eller inte. Och därför är det oerhört svårt att spå vad han skulle göra som president.

Allt tyder på att Hillary Clinton, som förhoppningsvis vinner, kommer att kontrastera Trumps prat med mycket konkreta politiska program.

Text: Olle Wästberg

Olle Wästberg var svensk generalkonsul i New York i fem år och sedan fem år som generaldirektör för Svenska institutet. Innan det var han riksdagledamot för Folkpartiet, nuvarande Liberalerna. Han var regeringens samordnare för "Raoul Wallenberg 2012" och gjorde sedan 2014 års demokratiutredning. Nu är han styrelseledamot i ett antal bolag och debattörs-, moderators- och skribentjobb i bolaget Wästberg Communications.

Skrivet i maj 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344