23948sdkhjf

Digitalisering, e-hälsa och innovation dominerade Almedalen 2016

Missade du Almedalen? Eller var där, men hann inte se en bråkdel av det du ville? Då ska du läsa Carolina Wallenius sammanfattning av vårddebatten i Almedalen 2016.
Politikerveckan i Almedalen , Visby 2016 bjöd på 3 824 öppna evenemang. Årets trend var tydlig, e-hälsa, digitalisering och innovation.

På 1081 evenemang upplystes vi om vikten av att snabbt förnya vård och omsorg med dessa tre begrepp som ledstjärnor. Det debatterades endast i begränsad omfattning eftersom det är lite svårt att argumentera mot att vård och omsorg i
Sverige står inför stora utmaningar. Kvaliteten och tillgängligheten på information måste öka och detta till lägre kostnad samtidigt som utveckling och innovation på lokal nivå inom hälso- och sjukvården även måste öka.

Under årets Almedalen var lösningarna på dessa tre utmaningar tydlig. Digitalisering. E-hälsa. Innovation.

Innovationskraften hos arrangörerna var dock lite begränsad och i stort var det samma paneldeltagare som sprang runt på Visbys blankslitna gatstenar för att hinna dra av samma sanningar ännu en panel.
Regeringens utredare i ämnet ” Effektiv vård”, Göran Stiernstedt var en av de mest populära paneldeltagarna. Han konstaterade att Sverige är alltför ”sjukhusfixerat”. Merparten av vårdens resurser läggs på sjukhusvården och invånarna söker sig i mycket högre grad till sjukhusens akutmottagningar än i grannländerna. En förklaring är att primärvården har svårt att klara uppdraget som första linjens vård. Stiernstedt konstaterade att ”Det är inte effektiv vård”.
Han föreslår att vi ska vända på begreppen och skapa framtidens hälso- och sjukvård. Grundprincipen bör vara att vård ska ske nära befolkningen, via öppen vård. Sluten vården kan utföras även utanför sjukhus, exempelvis i patientens
hem. Görans budskap är tydliga och lätta att ta till sig.
Daniel Forslund från Stockholms läns landsting (SLL) sågs livligt och engagerat upplysa och debattera om vikten av digitaliseringen och förnyelse i hälso- och sjukvården. Han visade på konkreta exempel på digital utveckling, men man kunde ana viss frustration att utvecklingen inte går tillräckligt snabbt. Inom SLL är Tiohundra ett tydligt exempel på hur förändringstakten ökar med kloka och modiga ledare.

Tiohundra är Norrtäljes vård och omsorg förenat i ett samägt kommun-bolag. Ett av de få exemplen på hur vårdkedjor kan integreras och patientens sättas i centrum. Vd för Tiohundra Peter Graf har vänt röda siffror till svarta samtidigt som medarbetar- och patientnöjdheten ökar. Receptet innehåller konsten att lyssna, mod att pröva det nya och ett tydligt ledarskap.
Professor Martin Ingvar , Karolinska Institutet lärde oss både att semantisk interoperabilitet är en förutsättning för innovation och digitalisering i sjukvården och att det behövs en kompletterande tjänsteplattform som medger
lokal utveckling, innovation och tjänsteintegration. Begreppet semantisk interoperabilitet känns kanske lite akademiskt men handlar om att digitala system ska utväxla information och ha samma tolkning av innehållet, utan någon
manuell handpåläggning. Så är det inte idag. Med stort engagemang lärde professor Ingvar oss att vi måste tala samma språk för att förstå varandra och i en av panelerna formulerade professorn själva kärnan: ” För att uppnå
patientservice inom hälso- och sjukvården krävs en omstöpning från dokumentation till informationsservice”.

En av höjdpunkterna under veckan var Susan Windham-Bannister som flögs in av American Chamber of Commerce för att berätta om hur Boston genom ”The Massachusetts Life Science Initiative” blev den mäktigaste hubben för Life Science i USA. För att kunna ta tätpositionen inom Life Science måste tydliga mål formuleras. I Massachusetts formulerades det övergripande målet till ” Invest in good science and good business”. Genom att accelerera kommersialiseringen skapas jobb som i sin tur blir en ekonomisk drivkraft.

Windham-Bannister kunde mot bakgrund av sin erfarenhet konstatera att partnerskap mellan akademi, hälso- och sjukvård och industri är en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Jag konstaterar att vi har börjat i liten skala med denna typ av partnerskap i Sverige, men för att lösa framtidens utmaningar krävs högre takt, nya metoder och större mod.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078