23948sdkhjf

Vill tillsätta kommitté för obeprövade metoder

I sin etikutredning som tillsattes efter Macchiarini-skandalen föreslår KVA och Svenska Läkaresällskapet nya riktlinjer och en ny kommitté för bedömning av om obeprövade metoder ska få användas på allvarligt sjuka patienter eller inte. Utredningen leddes av neurologiprofessor Olle Lindvall.
Forskaren och kirurgen Paolo Macchiarinis transplantationer av syntetiska luftstrupar, varav tre genomfördes vid Karolinska universitetssjukhuset, skapade stora rubriker och startade en diskussion om hur obeprövade behandlingsmetoder egentligen ska få användas på patienter. Denna diskussion gav bland annat upphov till en etikutredning som startades upp av Kungl. Vetenskapsakademien och Svenska Läkaresällskapet den 25 februari. En rapport från utredningen presenterades igår onsdag.

I utredningen föreslås nya riktlinjer för användningen av obeprövade metoder på allvarligt sjuka patienter samt att en nationell kommitté ska tillsättas för att besluta om en sådan metod ska få testas eller inte.

- Förslaget är att kommittén ska ligga under Kungl. Vetenskapsakademien och Svenska Läkaresällskapet, så att det är professionen som ansvarar för besluten. Tanken är att kommittén ska ha en grundstomme av tre personer som är forskande läkare, tillsammans med en etiker och en jurist. För varje ärende ska det dessutom kallas in experter på det berörda området som kan bedöma det vetenskapliga och kliniska värdet med metoden, berättar Olle Lindvall, professor i neurologi vid Lunds universitet samt ledamot i KVA, som ledde den arbetsgrupp som genomförde utredningen.

- I dagsläget fattar Läkemedelsverket beslut om användning av obeprövade behandlingsmetoder med läkemedel, cell- och genterapier. Tanken är att den nya kommittén ska hantera andra ärenden, som till exempel obeprövade kirurgiska och psykiatriska metoder. Tanken är dock såklart att alla metoder ska bedömas med liknande riktlinjer och att kraven på en logisk grund, risk/nytta-bedömning och uppföljning skall vara relativt likartade från Läkemedelsverket och den föreslagna kommittén.

Förhoppningen är att de nya riktlinjerna och kommittén ska ge en mer transparent bedömning av de metoder som används på patienter och därmed förstärka allmänhetens tillit till den svenska hälso- och sjukvården.

Rapportens definition av en obeprövad behandlingsmetod:

Ny behandlingsmetod som en läkare avser att använda på en allvarligt sjuk patient för vilken beprövad behandling saknas, eller där andra kända behandlingar har visat sig vara ineffektiva. Den obeprövade behandlingsmetoden ska vara vetenskapligt baserad och uppfylla vissa särskilda kriterier enligt nedan (se rapporten). En sådan verksamhet benämns internationellt ofta som ”medicinsk innovation”.

Läs rapporten här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063