23948sdkhjf

Maktlistan2016: plats nr 70-100

Medtechvärlden är viktig för vår allas framtida vård och hälsa. Forskning, myndigheter och människors insatser nu är viktiga. Här är de viktigaste på listan på platserna nr 70 – 100.


Läs mer: Medtechvärldens 100 mäktigaste

Läs mer: Maktlistan2016: plats nr 30-69

70. Johan Assarsson, vd för myndigheten Inera som i sig ska vara ett samarbetsorgan (eller möjligen ett organ i kläm) och bland annat ytterst ansvarig för Vårdguiden 1177. Patientperspektiv i allt han gör efter att ha varit ensamutredare för underlaget till de nya lagarna som stärker patientens valmöjligheter och tillgång till information.

71. Ove Ullerup, Danmarks ambassadör, visar att han vill vara med och förändra för Nordiska life sience-bolag inom ehälsa.

72. Fredrik Lennartsson , vd för Vårdanalys.

73. Björn Löfqvist , medicinteknisk chef i Kalmar, jobbar också på SKL, samt sitter med i TLV:s referensgrupp.

74. Melvin Samsom , sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjuhuset, som med byggnaden i Huddinge och den nya vid Norrtull blir största klinikkomplexet i landet. Han vill ta med sig ett koncept som bygger på patientmedverkan och öppenhet från sitt förra jobb på nederländska Radboud University Medical Center. Om han lyckas tränga igenom kulturen återstår att se. Jämförelsedata finns fortfarande inte tydligt på hemsidan, som skulle vara ett av han första mål när han började för ett och ett halv år sedan.

75. Anne Lidgard , chef för Vinnovas verksamhet i Stanford, USA. Ser till att svenska vårdentreprenörer lyckas i USA.

76. Göran Ando , styrelseordförande och med i regeringens expertgrupp för life science-sektorn och vd för Novo Nordisk som bland annat utvecklat avancerad teknik för injektion av diabetesmedicin.

77. Christian Kinch , arbetande ordförande på Bactiguard, har mött stort motstånd med sitt företag med misslyckad börsintroduktion och rykten i pressen. Men Kinch lägger inte ner för det, utan reser sig och avslutade året med en aktiekurs som pekar rakt upp.

78. Ola Björgell , överläkare i radiologi och docent vid Lunds Universitet och utbildare i Region Skåne.

79. Drottning Silvia är engagerad i många frågor och de senaste åren har hon gjort mycket för att lyfta den viktiga frågan om demenssjukdomarna. Genom stiftelsen Silvia-hemmet skapas utbildningstillfällen för vårdpersonal och forskning finansieras. När drottning Silvia talar, lyssnar alla.

80 Torsten Håkansta , gd på eHälsomyndigheten, säger inte längre att han inte kan något om digitala vårdtjänster. Att huvuduppdraget för myndigheten bara är att anlita ett företag som ska göra en tjänst, HälsaFörMig, är inte hans fel. Myndigheten är inte heller ensam om att utveckla tjänster för att samla hälsodata. Frågan är vem som kommer först. Han, Google eller dylikt. Därefter ska också patienterna göra sitt val.

Olof Berglund , STING, hjälper entreprenörer och småföretagare att växa i världen.
Filippa Nyberg , vd för läkaresällskapet, men snart chef för Regionalt cancercentrum i sjukvårdsregionen Uppsala Örebro, välkomnar utveckling.
Fredrik Jung Abbou , Grundare och initiativtagare till Kry.se. När han hade sålt sitt bolag Lendo tog han tankar och teknik med sig och skapade ett helt nytt vårdkoncept som utmanar befintliga strukturer och arbetssätt genom att sätta patienten i fokus på riktigt. Nu kan patienten sitta kvar hemma i soffan, träffa doktorn och få hemleverans av läkemedel- framtidens vård är här.
Amy Loutfi , professor, Örebro Universitet, i grunden computer scientist- en av initiativtagarna till det så kallade Giraff-Plus projektet. Bedriver forskning om hur robotisering kan ha effekter i vården.
Marcus Wallenberg , vice ordförande i Investor som bland annat äger Aleris, Permobil och Mölnlycke. Wallenberg har slutat som vd vilket ger honom tid att titta sig omkring. Han är också ledamot i Astra Zeneca och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Ulrika Ohlsson nordisk produktchef på Getinge/ArjoHuntleigh, som gör bland annat insatser för att människor ska få träffas genom mässor och möten inom hjälpmedel.
Mikael Persson , professor i medicinsk teknik på Chalmers, innovatör och entreprenör.
Thomas Anderzon , GE Healthcare, strategichef för Norden.
Rikard Rönn , Skandinavien chef på Permobil och ordförande i HELP-gruppen Swedish Medtech.
Torbjörn Rosdahl , moderat landstingsborgarråd har makt över Nya Karolinska Solna.
Ronnie Lundström , professor i medicinteknik vid Norrlands universitetssjukhus och vice ordförande i Svensk förening för medicinteknisk och IT.
Sven Ekholm som jobbar med bygget av bild-och interventionscentrum, BoIC, vid Sahlgrenska.
Maria Helling är vd för Swecare som hjälper företag att finna nya marknader.
Gunnar Goblirsch har haft stort inflytande i sin roll som upphandlare av medicinteknik i Stockholms Läns Landsting. Nu slutar han på landstinget och planerar att använda sin kunskap och kontakter till något nytt. Vad återstår att se.
Mats Rundkvist , upphandlare från Västerås kommun som fortsätter att dela med sig av sitt system för att

kunna upphandla innovationer.
Lars-Åke Brodin , utvecklade KTH:s skola för Teknik och hälsa i Flemmingsberg, själv uppfinnare och entreprenör.
Johan Carlson , gd för Folkhälsomyndigheten, har fastnat i smittskyddsfrågor trots mandat att påverka folkhälsan.
Carola Lemne , vd för Svenskt Näringsliv och tidigare stjärna på Praktikertjänst. Vill hon vara viktig för medtechvärlden kommer hon att vara det.
Christina Igasto , Chef för e-hälsoenheten Västerbottens läns landsting, inspirerar till e-hälsa över hela Sverige med gott humör och stor entusiasm.
Anders Hamsten har som chef över Karolinska Institutet haft stor makt över, inte bara forskning, utan också människors liv.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094