23948sdkhjf

Sjungande doktorn varnar för googlandet

Läkaren Henrik Widegren tänkte inte på vilket detonerat område han skojade om i sin musikvideo om en patient som dog för att han googlade sina symptom för mycket. Sprängkraften kan ligga i att många läkare fnyser åt, eller till och med direkt ogillar, patienter som har googlat fram kunskap på nätet innan läkarbesöket. Få praktiserande läkare är dock idag beredda att stå för sin åsikt offentligt.

Tills Henrik Widegren gör en musikvideo i ämnet:

Här hittar du sjungande doktorns inlägg

Hundratal har kommenterat och lajkat på Facebook och ett tjugotal har kommenterat på Sjukhusläkarens sida. Bland annat Sara Riggare , känd patient och ehälso-forskare som jobbar för ökat inflytande och kunskap hos patienten.

Sara Riggares inlägg:

"Hej Sjukhusläkaren!

Jag skulle vilja lämna en kommentar på videon ”Googla aldrig dina symtom” Jag *vet* att det finns massor med fantastiska läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan vårdpersonal. Man skulle kunna säga att jag är ”professionell patient”. Jag skulle inte engagera mig som jag gör om jag inte råkat få mina första symptom på Parkinsons sjukdom när jag var 13 år (för över 30 år sedan).

Jag gillar VERKLIGEN ironi och jag tror säkert att Henrik Widegren inte menade något illa. Men ironi är svårt, det framgår inte självklart i videon att han inte tycker så. Istället förstärker den tyvärr vi-och-dom-känslan i vården, åt båda håll. Det går inte att blunda för att det finns ett maktförhållande i vården. Vi som är patienter behöver bli godkända som sjuka av er i vården för att vi ska vara berättigade till hjälp, både juridiskt och praktiskt. Att i det läget, som förstående och empatisk läkare välja att göra en ironisk video där man driver med patienter som i sin vilja och ibland desperation att förstå vad som är fel och hitta sätt att må bättre tycker iallafall jag är direkt olämpligt. Tro mig, jag har *full* respekt för läkarutbildningen och det engagemang och den kunskap ni har i ert yrke och er vilja att hjälpa oss patienter. Men, vi är alla människor. Vi kan alla göra fel.

Min egen neurolog säger att jag vet mer om Parkinsonforskning än vad han gör och det är inte så konstigt. Han har ju hundratals neurologiska sjukdomar som han behöver hålla sig uppdaterad på medan jag kan fokusera på en. Visst finns det patienter (och andra) som kan hitta dumheter på nätet. Men jag har sett så många exempel där patienter *tack vare* sin kunskapstörst klarar sig mycket bättre än om de ”bara” hade litat på vården.

Jag är även doktorand på Centrum för hälsoinformatik på KI och forskar på egenvård för Parkinson. En enkät som jag skickat ut till personer med Parkinson i Sverige visar att det är fler som har fått sin kunskap från nätet och patientorganisationer än som fått den från vården. Dock håller jag med om att sånt man hittar på nätet kan vara problematiskt. Istället för att driva med patienter som googlar borde vi tillsammans se till att utbilda patienter (och andra) i källkritik.

Vi kommer så mycket längre om vi jobbar tillsammans!

Sara Riggare"

_____________________________________________________

Henrik Widegrens svar på Sjukhusläkaren:

"Som låtskrivare är man alltid glad när man hittar ett ämne som engagerar. Och det tycks denna låt ha gjort.

Men det verkar som att jag behöver förtydliga. Denna låt är inget vårdprogram. Denna låt är inget debattinlägg. Denna låt är inte mina, Sjukhusläkarens eller Socialstyrelsens rekommendationer. Detta är en humoristisk sång, en kuplett, som handlar om en döende far, som ger sin son sin livsvisdom. Och rådet från fadern är: Googla aldrig dina symptom.

Hasse Alfredsson tycker inte att ”biff med lök är riktigt läbbigt” när han sjunger Jag vill ha blommig falukorv. Randy Newman tycker inte att ”short people got no reason to live” när han sjunger Short People. Henrik Dorsin tycker inte att allting är ”bögarnas fel” när han sjunger det på Allsången. Artisten sjunger utifrån en roll. På samma sätt tycker givetvis inte jag (eller Sjukhusläkaren) att patienter aldrig ska googla sina symptom. Det är underförstått i tonen i sången.

Men om vi lämnar denna påhittade berättelse om en far och sin son, så vet jag att många av mina patienter, helt adekvat, har sökt sjukvård efter att ha googlat sina symptom. Det tycker jag är jättebra. Och omvänt har jag träffat många patienter som har oroat sig i onödan när de har sökt på nätet. Informationstillgängligheten på nätet är fantastisk, men som patient (vilket även sjukvårdspersonal kan vara) kan det vara svårt att utvärdera sina egna symptom och de sökresultat man får.

Tack för att ni lyssnade!

Henrik Widegren"
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063