23948sdkhjf

Annorlunda upphandling ger fler leverantörer

Koncerninköp Region Skåne har tagit ett annorlunda grepp på upphandlingen av sårvårdsprodukter. Istället för att köpa in enstaka varor från varje leverantör, har flexibilitet byggts in i avtalet och fler produkter kan köpas in efter hand.
Modellen för Region Skånes upphandling som blev färdig under 2015 går ut på att flexibel kvalitet och utveckling är inbyggt redan från början. De har också ett pristak, och ett uppmärksammat “prisgolv”.

– Vi vill att det ska finnas utrymme för produktutveckling. Nu kan vi sätta kvalitet högst hela tiden, då leverantörerna kan komma med innovativa produkter vartefter att de kommer ut på marknaden, inte vänta i fyra år till nästa upphandling, säger Emily Metcalf , som är strategisk upphandlare för landstinget.

Den annorlunda upphandlingen gav priset MedTech Hälsoekonomi Award, för att flexibilitet och kvalitet också är meningen att ska sänka kostnaden.

–Därtill hade vi med ett beslutstöd för personalen i kravspecifikationen. Det var också öppet för innovation från leverantörernas sida. Det här kommer bland annat betyda att vi kan testa en innovativ produkt från ett litet företag på en av våra kliniker, istället för att köpa upp till hela Region Skåne. Det blir en väldigt bra förutsättning för att införa innovationer framöver.

Hur resultatet blir ska följas upp kontinuerligt. Behandlingsresultatet och den totala ekonomin med inläggningstider, personalkostnader, smärta för patienten, ska sedan ligga till grund för det fortsatta sortimentet.

Har ni haft några problem under tiden?

– Från början såg vi stor oro från producentledet eftersom vi valde en grossistlösning, men jag har fått en bild av att det har vänt i takt med att producenterna blir kontaktade av vår leverantör och efterfrågar just deras innovationer och nya produkter. Det är ju aldrig leverantören som beslutar om vi ska byta produkter, vi får aldrig en leverans av produkter som vi inte godkänt. Det är produktrådet som fattar beslutet, säger Emily Metcalf.

Var det svårt att upphandla så här?

– Jag har fått frågan, “hur vågar ni göra annorlunda?” Vi resonerade och sa att det traditionella sättet att upphandla på har vi provat, det har svagheter och brister som vi känner till. För att komma vidare var vi tvungna att pröva något nytt. Trots att vi kunde identifiera svagheter redan från början, så är det nya svagheter och vi ser ändå tillräckligt stora fördelar med den här modellen. Vi kommer i alla fall vidare.

Går den att applicera på andra upphandlingar tror du?

– Ja, det tror jag absolut, inom många olika områden.

Hur går ni vidare nu?

– Nu kommer vi att arbeta väldigt intensivt tillsammans med produktrådet under hela avtalsperioden. Vi ska också börja testa det webbaserade beslutsstödet. Med hjälp av det kan vi samtidigt studera utfall för antal besök, vårdtid, läkningstid och behandlingsresultat och kan sedan anpassa produkterna efter det.

– Meningen är att sortimentet ska utvecklas i takt med produktutveckling och innovation på marknaden, och ge utrymme för nya behandlingsmetoder och ändrade behov inom Region Skåne, säger Emily Metcalf.

_______________________________________________

Därför vann Region Skåne MedTech Hälsoekonomi Award

Det här är en utmärkelse som går till bästa metod eller modell för att ta hänsyn till totalekonomin, att arbeta hälsoekonomiskt. Koncerninköp Region Skåne har tagit ett annorlunda grepp på upphandlingen av sårvård. Istället för att köpa in produkter som ska räcka i fyra år, har utveckling och innovation byggts in i avtalet. Nya produkter ska under hela avtalsperioden kunna komma patienterna till del. Därtill efterfrågades ett beslutsstöd för att stödja personalen vid varje enskilt behandlingstillfälle.

Reglerna för MedTech Award är att alla får nominera. Den här upphandlingen vanns av partnerföretaget till tävlingen, men juryn har inte vägt in det i sin bedömning. De tyckte helt enkelt att modellen var intressant.

Juryns motivering:

Med ett annorlunda grepp har de motarbetat prispressen och sätter istället kravet på kvalitet högst. Kvalitetsmålet byggs sedan in i upphandlingen långsiktigt med ytterligare öppningar för innovation.

För en människa med ett sår som inte läker är priset för högt, vad det än är. För en vårdgivare som behandlar utan effekt likaså.

När kvalitet och totalekonomi byggs in, blir priset det rätta.

Juryn för Hälsoekonomi består av: Anders Lönnberg, Samordnare Life Science

Jörgen Nordenström, professor, KI och författare till boken Värdebaserad vård och Hans Winberg, Handelshögskolan och Leading Health Care

_______________________________________________

Bilden: Louise Strand, inköpsdirektör, och Emily Metcalf, strategisk inköpare på Region Skåne tog emot MedTech Innovation Award. Foto: Roger Folhammar
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125