23948sdkhjf

Kan robotarna rädda oss?

- Det är dags att ta din medicin. Det är roboten Hobbit som påminner. Än är tekniken ny och förfining krävs, men i framtiden kan interaktiva robotar som kommer när man kallar på dem, som plockar upp tappade saker och som hämtar dina mediciner, vara verklighet i många äldres hem.
Roboten Hobbit är hög som en mindre människa, cirka 130 centimeter – ungefär som en Hobbit alltså, för den som är bekant med JRR Tolkiens sagoväsen. Hobbiten är en hjälprobot som ska kunna göra allt från att larma vid en fallolycka, hämta mediciner och plocka upp tappade saker från golvet. Den första prototypen testades i laboratoriemiljö och prototyp två testades i verklig miljö hemma hos sju äldre personer.

– Att testa teknik i labbmiljö kan ha flera fördelar men man missar kontexten, menar Susanne Frennert , doktorand i Designvetenskaper vid Lunds Tekniska Högskola.

– I hemmiljö flyttar vi på saker, ställer stolar i vägen, har tv och radio på i bakgrunden. En rad faktorer som påverkar hur bra en så komplex teknik som robotteknik faktiskt fungerar i verkligheten. I labbmiljö är alla variabler kända, i verkligheten händer det ständig oförutsedda saker.

Att ny teknik utvecklas är angeläget då vi lever allt längre, andelen äldre i befolkningen stadigt ökar och behovet att fler kan bo hemma längre blir än större. Men är robotarna lösningen på allt?

Susanne Frennert har varit involverad i två EU-projekt kring robotar och äldre människor och disputerar inom kort på ämnet där hon tittat på relationen mellan robotar och äldre. På Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 9-10 mars kommer Susanne Frennert att tala mer om relationen mellan äldre och robotar och berätta om framgångar och hinder tekniken som hon studerat har stött på. Kom och lyssna då.

Anmäl dig kostnadsfritt till vårens stora hjälpmedelsmöte i Lund HÄR.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079