23948sdkhjf

Akademiska avslöjar prostatacancer med ny metod

Prostatacancer kan vara svårupptäckt. På Akademiska i Uppsala är de först i Skandinavien med att använda en ny metod där olika tekniker kombineras.
Drygt 80 män har undersökts hittills med den nya metoden, som går ut på en kombination av magnetröntgen och ultraljud. På så vis kan svårplacerade tumörer i prostatan upptäckas.
– Den nya, kombinerade tekniken är mer träffsäker och gör att vi kan hitta potentiellt allvarlig prostatacancer som behöver behandlas. Åtta av tio män som undersökts har visat sig ha aggressiva tumörer som måste åtgärdas. Samtidigt slipper män med harmlös lågriskcancer genomgå lika många biopsier som tidigare vilket minskar infektionsrisken och innebär att färre behandlas i onödan, säger Sam Ladjevardi , överläkare på Akademiska sjukhusets urologklinik, som introducerat den nya tekniken i samarbete med kollegan Michael Häggman och röntgenenheten.

Målgruppen för den nya diagnosmetoden är män med misstänkt prostatacancer, vars PSA-värde ligger över 2,5 och som tidigare genomgått biopsi utan att man hittat cancer, där ändå misstanken kvarstår. Metoden som kallas MR/UL-fusion, innebär att man först tar bilder med magnetkamera. Vid stark misstanke om tumör i prostata markeras området och patienten undersöks i en ny apparat där MR-bilder kombineras med ultraljud.

– Främsta fördelen för patienten är färre biopsier. Vi tar endast mindre vävnadsprover från den misstänkta delen av prostatakörteln; vanligtvis 3-4 i stället för som tidigare 10-12, säger Sam Ladjevardi. Varje vävnadsprov ökar risken för urinvägsinfektion och i svårare fall blodförgiftning, med längre vårdtid och behov av antibiotikabehandling som följd. Andra risker är blod i urinen och sammanväxning av ändtarmen och prostata vilket gör tumören svårare att operera.

Eftersom undersökningen tar lite längre tid är den mer kostsam i det korta perspektivet, men Sam Ladjevardi betonar att investeringen är hälsoekonomiskt lönsam på sikt. Hans förhoppning är att den nya metoden på sikt ska bli standard inom specialistsjukvården.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och står för 36 procent av alla cancerfall. Cirka 10 000 män diagnosticeras varje år och 2 500 dör.

Akademiska sjukhuset tar emot omkring 600 män med misstänkt prostatacancer årligen för biopsier och diagnos, flertalet från Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. Vanligaste skälen är ärftlighet alternativt att man haft besvär med urinkontrollen eller fått besked om förhöjt PSA-värde vid en rutinkontroll. Av de cirka 200 män som behandlas på sjukhuset opereras ungefär hälften med robotteknik.


Bilden: Sam Ladjevardi, överläkare på urologkliniken vid Akademiska sjukhuset, tillsammans med sjuksköterskan Eva Lindström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078