23948sdkhjf

Regeringen hoppas på Lönnberg

Den gamla budgeten lyser igenom i regeringens nya proposition och fokus läggs på samordnaren.

Under morgonen presenterades den nya budgetpropositionen för år 2016 av finansminister Magdalena Andersson. Ett tydligt fokus låg på skola, jobb och klimat. Tidigare har life science lyfts fram som ett prioriterat område, men några stora överraskningar syns inte i dagens budget.



I enlighet med den tidigare regeringens i forsknings- och innovationsproposition från år 2012 anser nuvarande regering att satsningen på forskning och innovation bör öka med totalt 940 miljoner kronor år 2016. Nu förbereds den nya i forsknings- och innovationspropositionen som ska presenteras senare i höst. Den kommer att gälla åren 2017-2020, men ambitionen är att den ska ha ett tioårigt perspektiv.

En satsning på life science som lyfts fram i budgeten är regeringens redan tillsatta nationella samordnare för life science, Anders Lönnberg. Med hjälp av en expertgrupp ska han stödja regeringens arbete med life science, bland annat genom att ta fram underlag till det Nationella Innovationsrådet. Uppdraget sträcker sig i dagsläget fram till 31 december 2015.

Forskningsinfrastruktur är ett fortsatt prioriterat område och bland annat ska satsningarna på Scilifelab ökas. I forskningsproppen år 2012 tilldelades centret totalt 200 miljoner kronor fördelat över åren 2013-2016. Nu vill regeringen tillskjuta ytterligare 50 miljoner kronor för år 2016. Vetenskapsrådets utvärdering av Scilifelab pågår och ska levereras till Utbildningsdepartementet nästa år.

Som ett komplement till satsningarna på Scilifelab går 18 miljoner kronor till Vetenskapsrådets forskningsanslag för att ge stöd till proof-of-concept i forsknings- och utvecklingsprojekt. År 2017-2018 blir summan 14 miljoner kronor. Målet är att undvika för tidig kommersialisering av projekt, vilket kan resultera i att långsiktig finansiering förloras.

12 miljoner kronor år 2016 och sex miljoner år 2017-2018 tilldelas etableringen av förinkubatorer för life science på utvalda innovationskontor. Där ska fokus läggas på de affärsmässiga förutsättningarna för en metod eller produkt innan kommersialisering.

Svensk registerforskning har haft sina toppar och dalar i Sverige de senaste åren, bland annat på grund av problem med bristfällig lagstiftning när det gäller personliga data. Ett exempel är befolkningsstudien Lifegene som stoppades av Datainspektionen, DI, år 2011 och sedan låg nere till dess att en ny tillfällig lag trädde i kraft i slutet av år 2013. En ny proposition, Fortsatt giltighet av lagen om vissa register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa, föreslår det att den tillfälliga lagen ska förlängas till och med den 31 december år 2017, i väntan på beredning av förslagen från Registerforskningsutredningen.

I december 2014 tillsattes en utredare för att se över arbetet kring etikprövningar för kliniska studier och i slutet av 2015 ska en ny nationell organisation för etikprövning redovisas.

Text: Erika Lindbom Sierakowiak och Lisa von Garrelts

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078