23948sdkhjf

Patienten får sällskap

Det är många krafter som styr svensk sjukvård idag. Läkarna har fått minskat handlingsutrymme och det kan drabba patienten, menar Svenska Läkaresällskapet. - Ekonomisk och eller politisk detaljstyrning riskerar att, om hänsyn inte tas till viktigare värden, försämra förutsättningarna för god hälso och sjukvård, säger Karl Sallin.
Genom projektet En värdefull vård ska frågor som etik och och ökad kunskap lyftas och patientens behov ska få större fokus.

- Det saknas idag ett övergripande ansvarstagande för svensk hälso- och sjukvård, ansvarsfördelningen är oklar och att egentligt ansvartagande uteblir på flera nivåer, säger Karl Sallin, ledamot i Svenska Läkaresällskapets styrelse.


- Inte minst läkarkårens tillbakadragna position bidrar till att centrala värden som kunskap och etik inte längre sätts i fokus, fortsätter Karl Sallin. Vi har som kår ett ansvar att föra fram dessa värden och förmågan till detta bottnar i att vi tar vårt uppdrag från patienterna på allvar och tillägnar oss den kunskap som gör att vi kan agera kraftfullt i utvecklingen av hälso- och sjukvården, säger han i ett pressmeddelande från Läkaresällskapet.


En värdefull vård-projektet initierades av Svenska Läkaresällskapet 2013 efter Maciej Zarembas artiklar om tillståndet i svensk hälso- och sjukvård idag, enligt pressmeddelandet. Under 2015 ska policydokumentet vara färdigt med förslag till åtgärder om hur vården kan utvecklas i linje med Hälso- och sjukvårdslagen, riksdagens prioriteringsbeslut och de läkaretiska principerna.


Bilden: Karl Sallin, Svenska Läkaresällskapet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078