Patienten får sällskap

| Av Redaktionen MedTech Magazine | Tipsa redaktionen

Det är många krafter som styr svensk sjukvård idag. Läkarna har fått minskat handlingsutrymme och det kan drabba patienten, menar Svenska Läkaresällskapet. - Ekonomisk och eller politisk detaljstyrning riskerar att, om hänsyn inte tas till viktigare värden, försämra förutsättningarna för god hälso och sjukvård, säger Karl Sallin.

Genom projektet En värdefull vård ska frågor som etik och och ökad kunskap lyftas och patientens behov ska få större fokus.

- Det saknas idag ett övergripande ansvarstagande för svensk hälso- och sjukvård, ansvarsfördelningen är oklar och att egentligt ansvartagande uteblir på flera nivåer, säger Karl Sallin, ledamot i Svenska Läkaresällskapets styrelse.


- Inte minst läkarkårens tillbakadragna position bidrar till att centrala värden som kunskap och etik inte längre sätts i fokus, fortsätter Karl Sallin. Vi har som kår ett ansvar att föra fram dessa värden och förmågan till detta bottnar i att vi tar vårt uppdrag från patienterna på allvar och tillägnar oss den kunskap som gör att vi kan agera kraftfullt i utvecklingen av hälso- och sjukvården, säger han i ett pressmeddelande från Läkaresällskapet.


En värdefull vård-projektet initierades av Svenska Läkaresällskapet 2013 efter Maciej Zarembas artiklar om tillståndet i svensk hälso- och sjukvård idag, enligt pressmeddelandet. Under 2015 ska policydokumentet vara färdigt med förslag till åtgärder om hur vården kan utvecklas i linje med Hälso- och sjukvårdslagen, riksdagens prioriteringsbeslut och de läkaretiska principerna.


Bilden: Karl Sallin, Svenska LäkaresällskapetHåll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

AI i vården - så här ska det bli verklighet

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Nyhetsbrev

Delaktig patient i diabetesvård

Arkiv

Snart förenas västsveriges start up-fält igen!

Almedalens rockstjärnor inom medtech

- din guide till de viktigaste människorna i Almedalen inom medtechvärlden och de frågor som de driver.

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Ny generaldirektör för Vårdanalys

Bakslag för Dignitana

Svensk sjukvård behöver ny teknik

Sjukvårdens underskott väntas öka med cirka 20 miljarder varje år om inte ny teknik får lösa vissa problem.

200 miljoner till tvärvetenskap

Plus

Vården ska lära av flygledartornet

Likt en radar ska ny teknik mäta vitala funktioner i kroppen och automatiskt larma vid avvikelser. Innan det är fara för liv. Hemmonitorering ska göra patienterna friare. - Målet är att människor ska kunna leva med sin sjukdom, inte tyngas under den, säger Mikael Wintell, på Västra Götalandsregionen.

Plus

Hemmoniterering ger trygghet

Kampen för nära vård förs av leverantörerna

Medhelp är ett av flera företag och vårdoperatörer som vill hjälpa patienter hemma. Men de får inte. – Vi har försökt få intresse för den här tjänsten i över tio år, vi har studier, ändå går det inte att få breddinfört, säger Björn Arkinger, ansvarig för vårdtjänster på Medhelp.

Krönika: AI i vården – naiv utopi eller självklar framtid?

Ny HR-chef på Apoteksgruppen

Cancertoppmöte: Tidig diagnos viktigast

Billig nålkirurgi lika bra som läkemedel

Jönköpings cancerpatienter lever längst

Sämst chans att överleva cancer efter fem år har patienterna i Gävleborg. Bäst har de som bor i Jönköping.

Krönika: Att göra-listan hösten 2018

Kry tar in halv miljard

Stort intresse för Tbc-diagnostikföretag

Nya pengar in i Immunovia

Fyra nya till Coala

Tummen upp för Braincool i USA

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.144