23948sdkhjf

Elekta och Equra Health i samarbete för att öka tillgången på strålterapi i Sydafrika

Långsiktigt samarbetsavtal omfattande 15 linjäracceleratorer, onkologiinformationssystem och ett gemensamt utbildningscenter. Equra Health i Kapstaden förvärvar 15 strålterapisystem med tillhörande utrustning av Elekta inom ramen för ett långsiktigt samarbetsavtal.
Samarbetet omfattar även en gemensam uppbyggnad av ett avancerat utbildningscenter för cancervårdspersonal. Sydafrika har ett växande behov av strålterapi och samarbetet syftar till att möta en global trend där afrikanska länder står för betydligt fler nya cancerfall än utvecklade länder.

– Under 2008 fanns 56 procent av de rapporterade nya cancerfallen i världen i utvecklingsländer. Det är en siffra som förväntas att öka till närmare 70 procent fram till år 2020*. Elekta är förstahandsvalet av leverantör i avtalet som ska säkerställa att Sydafrikas befolkning, och på sikt även andra afrikanska länder, får tillgång till teknik, planeringssystem, stöd och service i världsklass, säger Erhardt Korf, Chief Operating Officer vid Equra Health.

– Bara i Sydafrika är behovet av avancerade strålterapisystem akut. Det finns idag 71 linjäracceleratorer fördelade på offentliga och privata kliniker i ett land med omkring 50 miljoner människor, tillägger Erhardt Korf.

Av landets 71 linjäracceleratorer driver Equra Health 27 stycken, fördelade på 24 kliniker, varav huvuddelen kommer från Elekta och Siemens.

– Siffror från GLOBOCAN 2008 visar att antalet nya cancerfall i Sydafrika beräknas till 255 fall per 100 000 personer och år. I Afrika upptäcks de nya fallen ofta i ett sent skede och för omkring 60 procent av patienterna skulle det betyda fördelar att behandlas med strålterapi. Utifrån det behövs uppskattningsvis en linjäraccelerator för varje 500 nya fall vilket betyder att Sydafrika egentligen har ett behov av 151 linjäracceleratorer, säger Erhardt Korf.

En rad olika faktorer inkluderat kostnaderna har hämmat tillgången på strålterapi. Vårt samarbete med Elekta gör strålterapitekniken överkomlig för oss, vilket dramatiskt kommer att ge patienterna bättre tillgång till strålterapi de närmaste tio åren. Möjligheten till samarbete mellan offentliga och privata vårdgivare bidrar till att minska köerna vilket även ger patienterna en tidigare behandling. Det förbättrar resultatet och ger betydande ekonomiska fördelar för landet som helhet, fortsätter Erhardt Korf.

Just nu håller de första linjäracceleratorerna inom det gemensamma samarbetet på att installeras.

Nytt center utbildar hundratals personer i modern cancervård
Utöver Equra Healths förvärv av linjäracceleratorer ska Equra och Elekta skapa ett gemensamt utbildningscenter i Kapstaden. Det ska vara fullt utrustat och tas i drift under andra kvartalet 2014.

– Bristen på utbildade röntgenassistenter, sjukhusfysiker, dosplanerare och cancerläkare som behärskar den senaste tekniken kan hämma tillgången till strålbehandling. Det gemensamma utbildningscentret kommer att kunna bidra till att lösa problemet med bristen på utbildad vårdpersonal, både lokalt och i resten av Afrika, när vi nu byter från äldre maskiner till Elektas senaste teknik. Idag måste vi hämta tekniker och specialister från andra länder för att hålla utbildningar i Sydafrika och andra afrikanska länder eller skicka vår personal utomlands. Med det nya utbildningscentret räknar vi med att kunna utbilda omkring 600 personer inom klinisk vård och 200 inom administrationen under de kommande fem till tio åren, avslutar Erhardt Korf.

*Status of radiotherapy resources in Africa: an International Atomic Energy Agency analysis, Lancet Oncol 2013: 14: e168-75
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078