23948sdkhjf

Det är dags att gå till handling – nationell satsning på medicinsk teknik!

Liksom i många andra nationer för även vi i Sverige en diskussion hur vårt näringsliv kan behålla konkurrenskraft samt bidra till att skapa tillväxt, finns de rätta förutsättningarna och hur kan samhället bidra till att skapa bra förutsättningar. Inom healthcare-sektorn har kanske denna debatt hamnat ännu mer i fokus då genomgripande förändringar inom bl.a. ASTRA-Zeneca och St Jude resulterat i betydande personalvarsel och färre arbetstillfällen.
Så sent som i slutet av Mars aviserade ASTRA ytterligare nedskärningar i sin globala organisation och planerar att reducera med ytterligare 5000 personer. På samma sätt genomför många betydande medicintekniska företag en översyn av sina organisationer i ett globalt perspektiv som resulterat i nedskärningar och förändringar.

Detta är en naturlig del i ett företags affärsutveckling och visar på att industriell verksamhet är föränderlig, vi måste kontinuerligt se över våra strategier, satsningar på FoU, anpassa oss till ändrade marknadsförutsättningar samt säkerställa kostnadseffektivitet. Vår långsiktiga överlevnad bygger på detta. Till skillnad mot Läkemedelsindustrin finns inom den Medicintekniska industrin dock ingen bakomliggande strukturell förändring hur produktutveckling genomförs samt FoU. Vi satsar mer än någonsin på egen produktutveckling och vår innovationsförmåga är en konkurrensförutsättning.

Det är nu dags att gå till handling och slutföra pågående diskussioner om specifika medicintekniska bransch satsningar i Sverige. Som oftast är, finns många intressenter som ibland kan dra i lite olika riktningar, men det är viktigt att dessa initiativ inte hamnar i en allmän så kallad Life science pool. Regeringens FoU proposition har på många sätt stimulerat medicinsk grundforskning samt läkemedelsinriktade initiativ, det vill säga life science inriktad FoU, samtidigt har medicinsk teknik försvunnit från agendan i de konkreta programmen.

Nu måste politiker, beslutsfattare och andra intressenter vara tydlig i nya satsningar och öronmärka pengar och resurser till medicintekniskt inriktad FoU. Vi har inte tid att vänta och Sverige måste förstärka med branschspecifika program samt vårda medtech medan vi fortfarande har en livskraftig industri som är beredd att utvecklas med Sverige som bas.

Jag tror Sverige behöver en stark, global medtech-industri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11