23948sdkhjf

Fem sjukhus bildar ny nordisk sjukhusallians

Fem universitetssjukhus i Norden, däribland Karolinska institutet, har gått ihop för att bilda en ny sjukhusallians. Sjukhusdirektörerna för respektive sjukhus träffades i förra veckan för att diskutera samarbetet.

Karolinska universitetssjukhuset, Rigshospitalet i Köpenhamn, Oslo universitetssjukhus, Helsingfors universitetssjukhus och Landspítali i Reykjavik är de sjukhus som utgör den nya alliansen The Nordic University Hospital Alliance (NUHA).

– Att öka samarbetet med de övriga universitetssjukhusen i Norden är viktigt om vi vill stärka vår position inom Europa och kunna påverka framtidens hälso- och sjukvård, säger Patrik Rossi, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

I förra veckan samlades sjukhusdirektörerna för att skriva under en Memorandum of Understanding samt att diskutera diskutera samarbetet.

Syftet med alliansen är att bland annat främja innovation inom vården samt att stärka forskningssamarbeten.

– Med alliansen kan vi förbättra samarbetet kring hantering och användning av hälsodata över de nordiska länderna för forsknings- och kliniska ändamål, och det finns möjlighet att stärka innovation och samarbete med hälsobranschen. Därför är alliansen inte bara en fördel för våra patienter, utan också en stor fördel över sektorerna i våra länder, säger Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, vd för Oslo universitetssjukhus, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062