23948sdkhjf

Han uppfann en ”symaskin” för bättre bukkirurgi

Den rätta metoden för att försluta en buk efter operation är att sy med många små och täta stygn. Kirurgen Gabriel Börner och kollegorna suckade vid tanken. ”Det verkade otroligt omständligt. Men så fick jag en idé”, säger han.

Genombrottet för minimalinvasiv kirurgi på 1990-talet ledde till utvecklingen av en hel rad avancerade medicintekniska instrument. Men när det gäller det avslutande momentet vid öppen kirurgi – att sy igen efter operation – har inte mycket skett sedan kirurgins barndom.

– Jag skulle säga att det är ett gravt undervärderat moment, något man gör när man är färdig med det som skulle bota patienten. Ändå vet vi att andelen komplikationer – framförallt sårinfektioner och ärrbråck – minskar med ungefär hälften om bukförslutningen sker med tillräckligt hög kvalitet, säger Gabriel Börner till Medtech Magazine.

Han var själv relativt nybliven kirurg när han och kollegorna på Helsingborgs sjukhus fick finbesök på ett av sina kvällsmöten. Leif Israelsson, tongivande kirurg och klinikchef i Sundsvall i många år, föreläste om sitt favoritämne: hur man bör försluta bukväggen. Det vill säga med små stygn (med 5 millimeters mellanrum) och mycket tråd (som ska vara åtminstone fyra gånger längre än såret).

– Jag tror att hela kollegiet tyckte att det där verkade otroligt omständligt. Man kunde känna motståndet i lokalen. Men på något sätt gjorde det där ändå stort intryck.

En tanke hade vaknat: Det måste finnas en mekanisk lösning för att göra detta trixiga och tidskrävande arbete snabbare och enklare.

Gabriel Börner hade själv alltid gillat att snickra och meka, ta sönder saker för att sedan laga dem. Dessutom hade han sedan tonåren ägnat stort intresse och otaliga timmar åt att sy om kläder. Och faktum är att en lösning ganska snart tog form i hans hjärna: ett slags symaskin i miniformat.

– Jag hade en bild i huvudet av hur instrumentet skulle vara, och det är nästan exakt så det ser ut idag, roligt nog. Både storleken och tekniken – det blev faktiskt så, säger han.

Jag hade en bild i huvudet av hur instrumentet skulle vara, och det är nästan exakt så det ser ut idag

Men det skulle ta mycket tid och arbete att nå dit. Avgörande var samarbetet med medicinteknikern och finmekaniska geniet Mats O Christensson, som efter Gabriel Börners skisser tog fram prototyper i olika material, som aluminium, mässing och plast.

Sex till sju års arbete och ett otal prototyper senare var tekniken så stabil att man kunde genomföra och publicera två prekliniska studier som jämförde kvalitet och tidsåtgång när man sydde för hand respektive med symaskin – med positiva resultat.

Då var året 2018, och bolaget Suturion bildades med hjälp av Lunds universitets holdingbolag (LU Holding) för att utveckla symaskinen vidare och ta den till marknaden.

Gabriel Börners förhoppning är att hans uppfinning ska leda till att fler bukförslutningar kan ske med tillräcklig kvalitet. Färre komplikationer skulle spara stora resurser för sjukvården och, framförallt, mycket lidande för patienten.

– Det gäller speciellt för patienter som opererats för vissa cancersjukdomar där man behöver få sin tilläggsbehandling inom 4-6 veckor i form av cellgifter. Om man drabbas av en komplikation är det inte säkert att man kan få hela sin vårdprocess. Därför kan en komplikation få väldigt allvarliga följder, säger han.

Även för kirurgen kan symaskinen innebära stora fördelar, menar han, i form av ett mer förutsägbart resultat, att man minskar risken för stickskador och att ett ganska tråkigt moment blir betydligt enklare.

– Dessutom kommer man förmodligen att kunna delegera den uppgiften till juniora kollegor, och kanske även sjuksköterskor i framtiden.

Suturion då? Jo, till en början var Gabriel Börner vd, men i januari 2022 lämnade han över uppdraget till Paan Hermansson som byggt upp en organisation med idag åtta anställda.

Två fulltecknade nyemissioner har genomförts och en tredje planeras under hösten.

En klinisk studie, som ska ligga till grund för CE-märkning, pågår.

Planen är att symaskinen, under produktnamnet Suture-Tool, ska lanseras på marknaden under 2024. Förberedelser pågår för att inrätta en säljorganisation i Norden och kontraktera distributörer i Storbritannien i flera länder i både norra och södra Europa.

Det finns även ett USA-spår – inte minst tack vare att företaget beviljats stöd från Business Swedens program Catalyst för innovativa lovande start-ups.

– De pengar vi vann där ska vi använda för en USA-lansering, säger Gabriel Börner.

De pengar vi vann där ska vi använda för en USA-lansering

Gabriel Börner

Ålder: 53 år.

Familj: Är trebarnspappa.

Bor: I hus i Ramlösa utanför Helsingborg.

Jobb: Akutkirurg vid Helsingborgs lasarett och medicinskt ansvarig på Suturion AB.

Aktuell: Uppfinnaren bakom Suture-Tool, en minisymaskin för bukkirurgi.

Gör på fritiden: Ägnar sig åt konditionssporter och trädgårdsarbete.

Favoritförfattare: Birgitta Stenberg som skrev Kärlek i Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078