23948sdkhjf

Förslag om utredning för att se över ny lag kring ledsagarservice

Socialstyrelsen konstaterar i en ny rapport att allt färre unga synskadade får rätt till ledsagning enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten föreslår nu att en ny lagstiftning bör utredas.

Tidigare har Medtech Magazine rapporterat om att allt färre synskadade ges rätt till ledsagarservice enligt LSS och att Synskadades Riksförbund satt stort hopp till att den utredning som Socialstyrelsen nu lagt fram ska klargöra detta.

Socialstyrelsen har nu redovisat rapporten och konstateraratt antalet kommuner som beviljat ledsagarstöd till personer med funktionsnedsättning har ”minskat kraftigt”. Och främst har stödet minskat för unga.

– Vi har undersökt hur utvecklingen av ledsagning har förändrats över tid och ser att det framförallt är de unga som blinda eller har grav synnedsättning som inte längre får det här stödet, säger Ylva Branting, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Personer som inte bedöms ha rätt till ledsagarservice enligt LSS kan idag få stöd via socialtjänstlagen. Men detta innebär ofta en kostnad som man den enskilde själv behöver bekosta.

I rapporten som gjorts på uppdrag av regeringen föreslår Socialstyrelsen att en utredning kring en ny lagstiftning kring ledsagarservice bör ses över, något som Synskadades Riksförbund ser mycket positivt på. 

– Dagens lagstiftning fungerar inte för synskadade som behöver ledsagning. Så Socialstyrelsens förslag är både välkommet och nödvändigt. Regeringen bör omedelbart gå vidare med att utreda det, säger Niklas Mattsson, förbundsordförande i Synskadades Riksförbund, i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078