23948sdkhjf

Synskadades Riksförbund: ”Meningslöst att driva frågor om ledsagarservice i domstol”

Synskadades Riksförbunds styrelse har beslutat om att sluta driva ärenden gällande ledsagarservice i domstol.

– Kommuner och domstolar kräver numer att blinda ska ha betydande svårigheter i hemmet, som att sköta sin hygien, för att få tillgång till ledsagar­service. Krav som är irrelevanta för insatsen, som även saknar stöd i lagens förarbeten, används således som skäl för avslag, säger Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades Riksförbund och tillägger:

– Vi kan inte fortsätta ge en falsk bild till våra medlemmar. Sanningen är att den rätt till ledsagarservice som vi tidigare var garanterade numera bara existerar på pappret.

Synskadades Riksförbund har tidigare gett sina medlemmar som fått avslag om ledsagarservice rättsligt stöd. Men förbundet skriver nu i ett pressmeddelande: ”Det är helt meningslöst att fortsätta driva frågor om ledsagarservice i domstol”.

Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet personer med ledsagarservice minskat det senaste tio åren. År 2010 hade närmare 2500 ledsagning enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Förra året hade 779 personer inom personkrets 3 samma service. Personkrets 3 är individer som har varaktiga psykiska eller fysiska funktionshinder som inte beror på åldrande.

Socialstyrelsen presenterar i slutet av juni en utredning om ledsagning enligt LSS.

– Vi sätter stort hopp till att utredningen klargör att synskadade har hamnat i kläm, att alla avslag innebär att många inte får det stöd som behövs för att garantera goda levnadsvillkor och att detta måste åtgärdas lagtekniskt. Det som faktiskt var lagstiftarens ambition för synskadade när LSS kom till måste återupprättas, säger Niklas Matsson förbundsordförande för Synskadades Riksförbund i ett pressmeddelande. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094