23948sdkhjf

Studie: Förlamad kunde gå med implantat i hjärnan

Med hjälp av implantat i både ryggrad och hjärnan har en man tagit sina första steg efter olyckan som gjorde honom förlamad. Utvecklingen är i ett tidigt stadie men forskarna hoppas att tekniken ska kunna gynna fler i framtiden, rapporterar BBC.

Forskare i Schweiz redovisar i en studie en ny teknik som gör att den holländska mannen Gert-Jan Oskam, som blev förlamad i en cykelolycka 2011, kan gå under korta perioder.

Forskarna har utvecklat något som de kallar en ”digital brygga” genom att operera in elektroniska implantat i både ryggrad och hjärna.

– Jag känner mig som ett litet barn som lär mig att gå igen, säger Gert-Jan Oskam till BBC.

Med hjälp av systemet kan signaler skickas till hans ben och fötter. Implantaten överför trådlösa signaler till en hjälm som Gert-Jan Oskam bär på huvudet. Signalerna översätts sedan till information som går via ryggraden till ben och fötter.

Efter några veckor och träning kunde Gert-Jan Oskam gå med hjälp av en rullator. Utvecklingen av tekniken är fortfarande i ett väldigt tidigt skede och används bara under korta perioder några gånger i veckan.

Forskningen som bedrivs är på grundnivå men en av forskarna bakom studien Professor Jocelyne Bloch vid Lausanne University i Schweiz säger till BBC att målsättningen är att ta systemet från labbet till kliniken men att detta kan ta flera år.

Systemet bygger på professorn Grégoire Courtines arbete då man endast opererade in implantat i ryggraden. Han har även varit med och lett arbetet med den nya studien. Hans företag Onward Medical ska arbeta med att kommersialisera teknologin, skriver BBC. 

Studien Walking naturally after spinal cord injury using a brain–spine interface är publicerad i tidskriften Nature

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078