23948sdkhjf

Humana beviljas inhibition – kan fortsätta verksamhet tills vidare

Förvaltningsrätten i Stockholm har beviljat inhibition av Ivos beslut att dra in tillståndet för Humana Assistans att bedriva bland annat personlig assistans och hemtjänst. Därmed kan bolaget fortsätta sin verksamhet i väntan på att dess överklagande prövats rättsligt.

Motiveringen från domstolen är att utgången i målet framstår som oviss, och att inga starka motstående intressen talar mot att bolaget ska tillåtas fortsätta sin verksamhet tills målet är avgjort i sak.

Det var i förra veckan som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, beslutade att dra in Humana Assistans tillstånd eftersom man bedömde att bolaget inte uppfyllde kraven på lämplighet att bedriva personlig assistans, ledsagarservice, avlösarservice och hemtjänst.

Bland annat hänvisades till återkommande brister vad gäller anmälningsskyldighet, anordnar- och arbetsgivaransvar samt förmåga att utveckla och säkra kvaliteten i verksamheten.

Bolaget, som har drygt 2 000 kunder och 11 000 medarbetare, överklagade beslutet och begärde i samband med det inhibition, vilket nu alltså beviljats av förvaltningsrätten. Ivo har möjlighet att överklaga beslutet om inhibition fram till den 28 februari.

Samtidigt med beslutet om inhibition på tisdagen drabbades Humana av ett bakslag när Försäkringskassan meddelade att man stoppar alla utbetalningar till bolaget. Framöver kommer betalningar i stället att gå direkt till de assistansberättigade, som kan välja vilken anordnare de vill.

Som grund för beslutet anger myndigheten Ivo:s utredning.

”Den enskildes rätt till assistans påverkas inte”, skriver Försäkringskassan i ett pressmeddelande.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Metallskruv som absorberas av kroppen får USA-godkännande
Bibb får USA-godkännande
Personuppgifter kan ha läckt ut vid cyberattack mot trygghetslarm
Nordiske Medier lanserar utbildningar
Rapport: Så kan medtechbolag bli gröna – och spara pengar
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.11